Tenderi za šest preduzeća u toku, spremaju se za još devet

U toku su tenderi za privatizaciju šest preduzeća među kojima su i strateška, poput RTB "Bora" za koji se traži partner koji će investirati 350 miliona dolara. U Ministarstvu privrede potvrdili su RTS-u da pripremaju javne pozive za još devet preduzeća koje će oglasiti u narednom periodu.

Za samo deset dana od raspisivnja javnog poziva za tendersku dokumentaciju za borski RTB interesovalo se sedam investitora – pet ju je već otkupilo, a dva su podnela zahtev. Kinezi ne kriju da žele strateško parterstvo sa borskim gigantom.

"Ta kompanija se zove 'Ziđin' iz provincije Fuđen, to je južna provincija. Ta kompanija je jedna od najuspešnijih u toj oblasti u našoj zemlji, ima i svoju fabriku i predstavništvo u drugim zemljama", naveo je ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić tu kinesku kompaniju vidi kao najozbiljnijeg partnera. I ostali su ozbiljni, ali pitanje je njihove računice, rekao je Savić.

"Iza kompanija iz tržišne privrede ne stoji država, dok iza velikih kineskih kompanija uvek stoji država, tako da kažemo da su njihove manevarske mogućnosti znatno veće i oni mogu da posluju na duži rok čak i ako ne beleže značajan profit", objasnio je Savić.

Radi se i na rešavanju statusa i tri fabrike "petrohemijskog kopleksa": "Azotara" ide u stečaj pa u prođu, za kikindsku MSK u toku je drugi krug privatizacionog javnog poziva, a za "Petrohemiju" tender se sprema.

"Napravili smo odlične rezultate kada je Petrohemija u pitanju, ona danas posluje pozitivno, kada je MSK u pitanju, oni rade stabilno, ne generišu više gubitke. Kada je Azotara u pitanju, situacija je izuzetno teška – ogromna dugovanja", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U najavi je i skori tender za privatizaciju PKB-a, a sledeće godine i Komercijalne banke. Inače, u Ministrastvu privrede kažu da im je od 560 problematičnih preduzeća, koliko ih je 2014. bilo na listi za privatizaciju, ostalo da reše još 104.

"Ubrzano radimo na rešavanju nasleđenih problema u oblasti privatizacije. Objavićemo javne pozive i za privatizaciju svih ostalih preduzeća ukoliko se za to steknu uslovi, uzimajući u obzir specifičnosti svakog privrednog društva", navode u Ministarstvu privrede.

Urednica Biznis magazina Radojka Nikolić ukazuje da mora da se posluje po tržišnim principima – ta preduzeća moraju da budu profitabilna.

"Ukoliko nisu profitabilna, moraju ili da idu u stečaj ili moraju da nađu kupca koji će umeti od njih da napravi profitabilna, dobra, tržišno orijentisana preduzeća koja ostvaruju prihode", istakla je Nikolićeva.

Iznalaženje dugoročno-održivih rešnja za ta preduzeća, jeste i suština novog savetodavnog aranžmana Vlade s Međunarodnim monetarnim fondom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво