Preljina dobija fabriku rezervnih delova za automobile

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je polaganju kamena temeljca za fabriku kompanije "Forverk" u Preljini, kod Čačka. Ta kompanija će napraviti pogon na šest hektara i zaposliti radnike na proizvodnji rezervnih delova za automobilsku industriju.

Aleksandar Vučić je na svečanosti u Preljini rekao da takvog proizvodnog pogona i takve direktne strane investicije nije bilo u Čačku u poslednjih 45 godina.

"Srećan sam što podižemo grad po grad. Ova fabrika neće samo da obezbedi egzistenciju za 1.000 radnika i njihove porodice već će značiti za ceo Moravički okrug – Gornji Milanovac, Lučane, Ivanjicu", rekao je Vučić.

Kako kaže, otvaranjem novih fabrika vraćaju se u život srpski gradovi, vraća se samopoštovanje i vera da ljudi ne odlaze iz zemlje.

"Nemci gde dođu, baš kao što vole da drže duge govore, vole dugo i da ostanu", našalio se predsednik.

Naveo je da polako jednu po jednu zemlju u regionu prestižemo i po životnom standardu, a ne samo po nivou nezaposlenosti i stanju u budžetu. "Biće i mnogo boljr do kraja godine, ali da bismo to imali moraćemo da radimo još napornije i još uspešnije sebe da menjamo. Značajno je zbog mladih, koji ovde planiraju da formiraju porodicu", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da u prvih pet meseci ove godine imamo 1,161 milijardi evra direktnih stranih investicija. Istakao je da je to 15,8 odsto više od najuspešnije prošle godine i izrazio nadu da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu, do kraja godine.

"Ni dana ne kasnimo sa podsticajima, sve kreditne obaveze isplaćujemo u dan i imamo suficit treću godinu za redom. To nikada u Srbiji nije bilo i nastavićemo tako samo ako budemo mogli da imamo više investicija", rekao je Vučić.

Predsednik je saopštio i da će pre kraja godine sigurno biti potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Čačak–Kraljevo–Trstenik–Ćićevac–Pojate.

"To znači da će Niš, Čačak i Kraljevo postati centar, središte i raskrsnice puteva i srpske železnice u budućnosti, a želimo da budu i središte industrije", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da će aerodrom Lađevci biti otvoren kada se napravi "biznis kejs", kako se ne bi dogodilo da se "proizvode" veliki gubici.

Poslu u fabrici "Forverk" pre svega mogu da se nadaju Čačani, krajem ove ili početkom naredne godine.

Zapošljavanje će se obavljati preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku. Međutim, kako je najavio gradonačelnik Čačka Milun Todorović – nije isključen dolazak radnika i iz drugih gradova, ili pak prelazak zaposlenih iz drugih kompanija.

Od planiranih 1.000 zaposlenih, oko pet odsto će biti inženjeri, a ostalo radnici sa srednjim obrazovanjem.

Prošlog meseca objavljen je i prvi oglas za posao za nekoliko radnika. Pored potrebnih kvalifikacija, uslov za dobijanje posla je i odlično znanje engleskog, a poželjno je i znanje nemačkog jezika.

Inače, Komisija za imenovanje ulica u Čačku odobrila je da se jedna od pomoćnih saobraćajnica u Preljini nazove po osnivaču ove kompanije Peteru Kelenu. Predlog za ime ulice uputili su gradonačelnik i Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj – kako je objašnjeno, u znak zahvalnosti za dolazak velikog investitora u Čačak i zaposlenje brojnih sugrađana.

Kelen je tako, kako kažu istoričari, u dugoj istoriji Čačka postao treći čovek koji je za života dobio ulicu koja nosi njegovo ime.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи