Sosa: Povećanje plata i penzija neće biti malo

Šef kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da će biti prostora za povećanje penzija i plata u javnom sektoru koje, kako kaže, neće biti malo. Ističe da se raspisivanje tendera za privatizaciju PKB-a može očekivati u avgustu. Novi program o kome se Srbija dogovorila sa MMF-om, poznat kao "čuvarkuća", ima za cilj i rešavanje pitanja problematičnih javnih preduzeća koja su zbog gubitaka bila izvor fiskalnog rizika.

Sebastijan Sosa je rekao da će se tek razgovarati o tome koliko će biti povećanje plata i penzija.

Sosa je novinarima rekao da MMF smatra da ne bi smelo da dođe do povećanja dela za penzije u BDP-u, ali da će biti prostora za povećanje sada kada je fiskalna situacija stabilnija.

Naveo je da je MMF saglasan da se ukine zakon o privremenom umanjenju penzija, te da Vlada Srbije ima ideju da omogući povećanje i onim penzionerima sa nižim primanjima.

"Nismo još govorili o konkretnim brojkama, jer će se to raditi u pripremi budžeta za 2019. godinu", rekao je Sosa i naveo da postoji više opcija Vlade Srbije da penzioneri sa najnižim primanjima ove godine dobiju povećanje, ali da još nema konkretnog predloga i da će više informacija biti početkom oktobra.

Ocenio je da su makroekonomski izgledi, kratkoročno, povoljni, da se očekuje rast od bar 3,5 odsto i suficit u budžetu, kao i dalje smanjenje javnog duga.

Naveo je da zapošljavanje i dalje solidno raste, uz porast nominalnih zarada, da je inflacija na niskom nivou i projektovana na dva odsto do kraja 2018. godine, nizak deficit od 0,5 odsto BDP-a, dok se očekuje i suficit, kao i dalje smanjenje javnog duga.

"Treba da se obezbedi prostor za povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih nameta", kaže Sosa i ističe da će povećanje javnih investicija uticati na rast, ali da je potreban okvir za upravljanje javnim investicijama.

Uz povećanje investicije i produktivnosti, Sosa kaže da je potrebno i povećanje i zapošljavanja u privatnom sektoru.

Sosa očekuje tender za privatizaciju PKB-a narednog meseca

Sosa je rekao da se raspisivanje tendera za privatizaciju PKB-a može očekivati u avgustu.

Rekao je da je u oblasti javnih preduzeća u prethodnom periodu ostvaren određeni napredak, navodeći kao primer "Galeniku", te da su raspisani tenderi za RTB "Bor" i MSK.

Upitan o uvođenju stečaja u Azotari, kaže da se Vlada Srbije odlučila za stečaj, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da se nađe investitor za to preduzeće koje je godinama bilo gubitaš.

"MSK ne pravi gubitke, trenutno je u najsolidnijoj situaciji i Vlada Srbije je smatrala da je dobro vreme da se privatizuje. Situacija je drugačija sa Azotarom gde se nagomilavaju dugovi prema 'Srbijagasu' i Poreskoj upravi", kaže Sosa i dodaje da u Azotari postoje i neka socijalna pitanja vezana za radnike.

Naveo je da Vlada Srbije rešava probleme javnih preduzeća ili kroz privatizaciju ili kroz stečaj, a da će rešavanje tog pitanja omogućiti oslobađanje resursa koji su se davali gubitašima, a koji mogu da se iskoriste za povećanje javnih investicija.

MMF podržava privatizaciju Komercijalne banke

Međunarodni monetarni fond podržava privatizaciju Komercijalne banke, što Vlada Srbije već odranije planira, izjavio je Sebastijan Sosa.

"To je namera Vlade Srbije, najavili su da će pokrenuti proces privatizacije Komercijalne banke. Podržaćemo taj proces", rekao je Sosa novinarima u Beogradu.

Naveo je i da je plan i privatizacija možda još nekih manjih banaka. 

Kada je reč o finansijskom sektoru, Sosa je istakao da je u narednom periodu potrebno održati njegovu stabilnost i otpornost, naročito kada je reč o finansijskim institucijama koje imaju problematične kredite.

"Pokušaćemo da rešimo nivo problematičnih kredita u finansijskim institucijama u Srbiji", rekao je Sosa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво