Inflacija u Venecueli do kraja godine milion odsto

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će do kraja godine inflacija u Venecueli dostići milion odsto. Vlasti u Karakasu nastavljaju da štampaju novac kako bi pokrili sve veću rupu u budžetu.

Kriza u Venecueli mogla bi da se uporedi sa onom u Nemačkoj 1923. godine ili u Zimbabveu krajem 2008. godine, ocenio je Alehandro Verner iz MMF-a, prenosi Blumberg.

Verner predviđa i da će venecuelanska ekonomija u 2018. godini zabeležiti pad od 18 odsto, pre svega zbog značajnog smanjenja proizvodnje nafte.

Kolaps ekonomske aktivnosti, hiperinflacija i nestašice hrane po subvencionisanim cenama uzrokovali su značajne migracije što bi, kako je ocenio Verner u postu na svom blogu, moglo da uzrokuje prelivanje krize u susedne zemlje.

Venecuela se suočila sa dramatičnim padom ekonomije pre četiri godine, kada je počeo "sunovrat" cena sirove nafte. Vlasti su odbile da se prilagode nastaloj situaciji, a stroga državna kontrola privredne aktivnosti samo je produbila krizu, podseća Blumberg.

Predsednik Nikolas Maduro tvrdi da je kriza posledica "ekonomskog rata" koji protiv Venecuele vode unutrašnji i spoljni neprijatelji.

Sa padom ekonomske aktivnosti, vlasti su prestale da objavljuju ekonomske indikatore, pa se ekonomisti oslanjaju na nezavisne procene međunarodnih organizacija i banaka.

Prema Blumbergovom Cafe Con Leche Index, koji prati kretanje cene šolje kafe u jednoj pekari u istočnom delu Karakasa, u proteklih godinu dana inflacija je bila 60.000 odsto. Međutim, počela je naglo da ubrzava, pa je izolovana inflacija za protekla tri meseca gotovo 300.000 odsto!

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво