Završena žetva pšenice, rod manji zbog kiše

Nakon skoro 45 dana u Srbiji je završena žetva pšenice na svih 675 hiljada hektara, koliko je zasejano prethodne jeseni. Ratari i stručnjaci rade prve analize ovogodišnjeg roda i kvalitete pšenice. U ovom trenutku je sigurno da će, zbog učestalih kiša u dva protekla meseca – umesto očekivanog roda od 3,3 miliona tona, rod biti manji za oko stotinu hiljada tona.

Zbog čestih kiša žetva pšenice se ove godine odužila i najduža je u poslednjih deset godina.

"Imali smo oko stotinak hektara zasejanih pšenicom a prinos je oko šest i po i sedam tona, što je slabije u odnosu na prethodne godine. Ali nije samo to merilo kvaliteta, niko, međutim, ne pominje da je protein i gluten u pšenici ove godine odličan. Loša je samo hektolitarska težina", kaže proizvođač iz Lukićeva Slobodan Živović.

Stručnjaci kažu da će biti dovoljno kvalitetne pšenice iako je od starta bilo problema jer je žetva počela rano, već 10. juna.

"Bio je skraćen period nalivanja zrna zbog čega je nešto slabiji kvalitet, a kiše koje su zatim usledile su zaista uzele danak. Ipak više od 50 odsto pšenice je standarnog kvaliteta i nema razloga za zabrinutost", objašnjava Predrag Marijanski iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Najveći broj banatskih ratara i ove godine će pšenicu ostaviti na čuvanje pošto je trenutna cena 16 dinara pa će sačekati bolju cenu za isporučivanje na tržište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво