Ušteda od devet odsto u potrošnji energije do kraja godine

Srbija će do kraja godine uštedeti devet odsto ukupne potrošnje energije, što je i jedan od zahteva na putu ka Evropskoj uniji. U Ministarstvu energetike kažu da je to rezultat mera energetske efikasnosti javnih objekta, jer realizacijom svakog projekta štedi se do 40 odsto energije. Za te poslove, priprema se i podrška građanima.

Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas će uz švajcarsku podršku obnoviti 23 vrtića i škole. Sa tim projektima bore se za Evropsku energetsku nagradu poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata. U Kruševcu kažu da koriste i sve druge mogućnosti.

Pomoćnica gradonačelnika Kruševca Olivera Drenovac navodi da se ta lokalna samouprava odazivala na pozive koje Ministarstvo energetike preko budžetskog fonda energetske efikasnosti raspisuje svake godine.

"Javljali smo se i na poziv Kancelarije za javna ulaganja tako da su i tu neki objekti energetski unapređeni. To već vidimo kroz uštede u budžetu u delu plaćanja energenata", istakla je Olivera Drenovac.

Sredstva iz Budžetskog fonda energetske efikasnosti ovog meseca dobiće još 15 projekata za obnovu bolnica i škola širom zemlje.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac ukazuje da javni sektor u Srbiji, za koji je uglavnom namenjen taj fond, troši oko 300 miliona evra godišnje samo za energiju.

"Prema našim procenama, imaćemo nekih 129 miliona evra uštede svake godine, tako da ćemo vrlo brzo da iplatimo sva uložena sredstva", rekao je Banjac.

Koriste se i sredstva iz evropskih fondova, a neke lokalne samouprave već pomažu i građanima da unaprede energetsku efikasnost. U Užicu ove godine podržaće više od 200 individualnih mera.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, kaže da se te mere odnose kako na sufinasiranje izrade termoizolacije, zamenu stolarije, nabavku kotlova za energetski prihvatljivija goriva i još neke druge mere.

Za podršku građanima u tim poslovima i Vlada priprema takozvani rivolving fond energetske efikasnosti.

"To će biti Fond koji će se baviti i tom vrstom kreditiranja, odnosno subvencionisanjem građana da mogu samostalno da apliciraju za povoljne kredite ili čak i subvencije da dobiju za renoviranje svojih objekata", objašnjava Banjac.

Značajne uštede energenata ostvaruju i toplane. Najbolje rezultate u podizanju mera energetske efikasnosti imaju gradovi i opštine koji imaju energetske menadžere. Sve lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika moraju da ih imenuju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво