Mali: Srbija je na dobrom putu

Ministar finansija Siniša Mali je, komentarišući izveštaj Evropske komisije, koji se odnosi na drugi kvartal 2018. godine, izjavio da je veoma zadovoljan jer je još jednom potvrđeno da je Srbija ekonomski lider na Zapadnom Balkanu, te da ima značajno veći rast od prosečnog rasta u regionu, ali i u Evropskoj uniji.

Evropska komisija objavila je izveštaj o ekonomskom napretku zemalja koje su kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, u kome se navodi da Srbija ima najveću ekonomiju u regionu, te da je najzaslužnija za dobre ekonomske rezultate koje je ostvario region Zapadnog Balkana.

"Izveštaj Evropske komisije je potvrda da je Srbija na dobrom putu, a tome je doprineo veliki broj investicija koji je realizovan u našj zemlji. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca ove godine iznosio je 4,6 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Inflacija u julu je 1,7 odsto, a naša zemlja je prošle godine privukla rekordan broj stranih direktnih investcija, zahvaljujući kojima je otvoreno više od 20.000 novih radnih mesta", naveo je Mali.

Ministar je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, istakao da najnoviji izveštaj Evropske komisije pokazuje da je Srbija prva od zemalja kandidata i potencijalnih kandidata kada je reč o smanjenju nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta.

"Neophodno je da imamo stabilnu i jaku ekonomiju ako želimo da postanemo punopravni član Evropske unije. Evropska komisija prati rezultate svih zemalja koje su kandidati i ovaj izveštaj je dobar signal za našu zemlju i podstrek da nastavimo još jačim tempom", istakao je ministar Mali.

U izveštaju Evropske komisije se navodi da se nastavlja ekonomski rast na Balkanu, pri čemu je rast godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018. godine skočio sa 3,5 odsto u poređenju sa prosečnom stopom rasta od 2,7 odsto u prethodnom kvartalu. Kako se navodi, najzaslužnija za taj rast je Srbija (rast sa 2,4 u poslednjem kvartalu 2017. na 4,6 u prvom kvartalu 2018. godine), podseća se u saopštenju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара