Koje subvencije i pod kojim uslovima čekaju domaće investitore

Domaći investitori već tri godine lakše mogu dobiti podsticaje za noovotvoreno radno mesto, a prošle godine svega 12 kompanija ušlo je u takav projekat. U junu je raspisan novi konkurs na koji su stigle tri prijave, a svi investitori, domaći i strani, imaju jednaka prava na subvencije.

U martu gradilište, sada gotovo završen još jedan pogon kompanije "Bankom" u Obrenovcu. Investicija vredna 16 miliona evra namenjena je preradi domaće soje u ulje, brašno i široku lepezu proteinskih proizvoda.

Od države su bespovratno dobili 350.000 evra subvencije za 50 radnika, ali će ih, kažu, u septembru na proizvodnim linijama biti bar 60.

"Trenutno izvozimo u preko 30 zemalja Evrope i sveta. Važno je napomenuti da su svi naši proizvodi genetski nemodifikovani, što sve zahtevnije i sve dinamičnije međunarodno tržište prepoznaje kao jednu od osnovnih karakteristika kvaliteta", kaže Biljana Meseladžija, pi-ar kompanije "Bankom".

Važno je u šta, ali i gde investitor ulaže. Zavisno od razvijenosti, opštine su razvrstane u pet kategorija. U devastiranim područjima dovoljno je da investicija upošljava najmanje deset radnika, za koje država daje po 7.000 evra i pomoć do čak 30 odsto ukupne investicije.

"Kada govorimo o novim ugovaranjima, za to je opredeljeno nešto više od deset miliona evra. Od toga 4,2 miliona su za projekte do 100 novih radnih mesta, a ostatak je za projekte preko 100 radnih mesta", rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

Od domaćih investitora subvencije su prvi iskoristili "Bekament" i "Alfa plam". U prošloj godini potpisano je još 12 ugovora, za projekte vredne više od 18 miliona evra, koji bi trebalo da zaposle 603 radnika. Pomoć države od preko dva miliona evra dobijaju fazno.

"Identifikovane su lokalne samouprave kao banjska područja i predvideli smo mogućnost za sve one koji su spremni da investiraju novac i ulažu u hotelske kapacitete u ovim lokalnim samoupravama da ostvare pravo na ove podsticaje", rekao je Stevanović.

Za dobijanje državnih podsticaja, prednost imaju preduzeća koja su proizvodno i izvozno orijentisana. Iz sektora usluga to mogu biti firme koje su okrenute međunarodnoj trgovini, a otvaraju najmanje 15 radnih mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво