Novi aranžman sa MMF-om – priznanje, ali i štit od šokova

Bord izvršnih direktora MMF-a potvrdio je novi aranžman sa Srbijom koji će trajati do januara 2021. godine. Program je savetodavni i ne predviđa kreditnu podršku. Fond ocenjuje da je Srbija uspešno rešila makroekonomske neravnoteže, smanjila javni dug i ojačala poziciju u svetu.

Srpska ekonomija ide dobrim putem, ali je i dalje osetljiva na svetske i regionalne potrese. Dogovorenim programom "čuvarkuća" predviđeno je dalje smanjivanje javnog duga, a povećanje investicija uz manje poreze privredi.

"Strukturne i institucionalne reforme imaju za cilj unapređenje poslovnog okruženja što doprinosi uspešnijem procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji. Te reforme fokusiraće se na restrukturiranje državnih preduzeća, finansijskih institucija i javne uprave kao i na daljem smanjivanju sive ekonomije", saopštio je MMF.

Možda saopštenje i jeste uopšteno, ali Srbija dobro razume koji pravac treba da drži.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se raditi na novim izvorima rasta za našu ekonomiju, što znači i veću zaposlenost i veći životni standard naših građana.

"Radimo na tome da ojačamo naše institucije i Poresku upravu i Upravu carina, ali i sve one koji su neophodni kao podrška privrednom rastu koji nas očekuje. Naravno da radimo na povećanju konkurentnosti naše privrede jer to je ključ da budemo što konkurentniji i atraktivniji u jednom globalnom selu, da privučemo što veći broj investicija", kaže Mali.

Ekonomisti smatraju da se oglas za privatizaciju RTB "Bora" i stečaj Azotare takođe uklapaju u aranžman jer bi te firme trabalo da se osposobe za rad bez državne pomoći.

"Stečaj kao takav mora da ide, on je pokrenut, dobar socijalni program za zaposlene, brz i efikasan stečajni postupak i na kraju da ponudimo tu Azotaru iz stečaja na prodaju i eventualno da nastavi da radi", kaže ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Aranžman je priznanje za učinjeno, ali i štit od spoljnih nepredviđenih šokova.

"Da imamo sigurnost da se obezbedi viši stepen svojevrsne garancije da će Srbija istrajati na putu očuvanja makroekonomske sigurnosti i ostvarivanja discipline i rekao bih ubrzanja reformi javnog sektora, koji inače i dalje predstavlja jednu nerealizovanu aktivnost iz ranijeg aranžmana", rekao je dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Dobar deo reformi je urađen. Sada treba očuvati postignuto i nastaviti istim pravcem, i da dobro kormilarimo u uzburkanim vodama međunarodnog tržišta uz navigaciju MMF-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се