Etinger za RTS: Naša zajednička ambicija je 2025. godina

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger rekao je za RTS da Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na jedinstvenom tržištu i privukla investitore.

O očekivanjima Evropske komisije od Srbije, s komesarom Ginterom Etingerom razgovarala je Vesna Damjanić.

"Evropska komisija je prezentovala sledeći budžetski period od 2021. do 2027. i o njemu sam informisao srpske zvaničnike kako bismo napravili plan za finansijsku pomoć i novac iz pretpristupnih fondova, kako bi Srbija sprovela reforme i postala punopravna članica Unije", rekao je Etinger na početku intervjua.

Da li u tom vremenskom periodu, od 2021. godine, Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova?

"Da, ja blisko sarađujem s kolegama, Mogerinijevom i Hanom kako bismo stabilizovali reforme i finansirali važne projekte koji će doprineti regionu Zapadnog Balkana i to je oko milijardu evra godišnje, što je 25 odsto više nego sada."

Dakle, ovaj plan ne isključuje ideju i mogućnost da Srbija postane članica 2025. godine?

"Ne, ne uopšte. Članstvo je povezano sa poglavljima i pregovorima i, kada dođemo do dogovora, mi ćemo odmah modernizovati naš plan."

Gde sada vidite najveće izazove za Srbiju kada je reč o postizanju punopravnog članstva i kada je reč o trošenju novca iz budžeta?

"Pre svega, to je postizanje evropskih standarda: jedinstvenog tržišta, uvoza–izvoza i konkurentnosti. Kako ispuniti te standarde, naš je primarni cilj i ambicija."

Koliko smo blizu tih standarda?

"Sve više i više vi ispunjavate vaše obaveze. To je složen posao kada je reč o postizanju konkurentnosti. Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na našem jedinstvenom tržištu i privukla investitore. Potom, tu je prihvatanje vrednosti u vezi sa vladavinom prava i dobrosusedskom politikom."

U ovom trenutku, imajući u vidu ispunjavanje svih ovih standarda, da li je realno da Srbija postane članica 2025?

"Ta 2025. godina je naša zajednička ambicija koja zavisi od razvoja Srbije, ali i razvoja Evropske unije, od volje obe strane i mislim da je ostvarivo. Ako pogledamo unazad, Srbija je kao kandidat ostvarila veliki progres i mnogo toga je rešeno i urađeno. Ukoliko bi se proces ubrzao, 2025. bila bi realistična."

Rekli ste volja, da dosta zavisi od volje, političke, ali tu je veliko pitanje kada govorimo i o ekonomskim i o političkim pitanjima, a to je dijalog Prištine i Beograda. Da li je to najveća prepreka za naše članstvo u Uniji?

"Sa našeg stanovišta, ono što važi za sve naše članice jesu jasni odnosi, bez konflikta među susedima."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи