Nikolić sa delegacijom kineskog grada Sjamen

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom grada Sjamen koju predvodi zamenik načelnika Komiteta Narodne političke konsultativne konferencije Sjamena Gao Jušun.

Tomislav Nikolić je naglasio da su ekonomski i politički odnosi sa Kinom veoma dobri i izrazio je očekivanje da će privredna saradnja sa Kinom tek u narednom periodu uznapredovati.

Ekonomska saradnja se zasniva na ideologiji predsednika NR Kine Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put", a Srbija je ključan partner Kini na toj ruti.

Srbija je jedina država sa kojom Kina razvija ekonomske odnose zasnovane na poštovanju prijateljstva, kulturnih, istorijskih i tradicionalnih vrednosti.

Predsednik Nacionalnog saveta izrazio je zadovoljstvo što je kineska kompanija Zijin najavila da će učestvovati na tenderu za strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen "Bor", saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

"Prilikom posete provinciji Fuđien imao sam priliku da vidim vaš grad, želim da vam čestitam na tome kako podižete svoj grad i vašu zemlju iz siromaštva, a istovremeno je izdižete i iznad drugih država", podvukao je predsednik Nacionalnog saveta.

Gao Jušun je istakao da Kina održava dugogodišnje prijateljstvo koje ima sa Srbijom, naglasivši da od susreta predsednika Si Đinpinaga i Nikolića privredna saradnja dveju država svakog dana sve više napreduje.

Jušun je uputio poziv Srbiji da prisustvuje investicionom forumu koji se održava u septembru, a kojem će prisustvovati države koje učestvuju u inicijativi "Pojas i put".

Predstavljajući grad Sjamen, Jušun je naglasio da je uspostavljanjem ekonomske zone BDP porastao za 15,9 odsto, fiskalna dobit na godišnjem nivou porasla je za 19 odsto, a primanja stanovnika su se povećala za 14 odsto.

Sjamen je glavni trgovinski lučki grad koji ima i direktne avio-linije sa preko 50 država i železničku liniju sa Mađarskom, Poljskom, Nemačkom i Rusijom. Sjamen privlači mnogo stranih investicija, primer je uravnoteženog razvoja kao i grada koji veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine.

Jušun je podsetio da je polovinom osamdesetih godina na dužnosti zamenika gradonačelnika u Sjamenu bio predsednik NR Kine Si Đinping, kao i da je Sjamen danas poznat kao grad inovacija koji pomaže ukupnom razvoju Kine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво