Vlada traži strateškog partnera za RTB Bor, dokapitalizacija 350 miliona dolara

Vlada sutra objavljuje tender za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen "Bor". Kako RTS saznaje, Vlada traži strateškog partnera koji novčanom dokapitalizacijom od 350 miliona američkih dolara može postati vlasnik udela u RTB-u.

Zainteresovani strateški patneri za RTB mogu se javiti do 20. avgusta. Preduslov za razmatranje prijava je i depozit ili bankarska garancija od milion američkih dolara.

Mogu konkurisati strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum. Vladi je prioritet da očuva 5.000 radnih mesta i otvori mogućnost za nova zapošljavanja.

"Nama je potrebna jedna snažna rudarska kompanija koja ima istu viziju razvoja Bora kakvu je definisala Vlada Republike Srbije. To mora biti jedna razvojna strategija, to mora biti jedan investicioni ciklus da RTB stabilizuje i da RTB ostane ono što jeste – strateški važna kompanija sa jednim kapitalnim uticajem na našu ukupnu ekonomiju. Kompanija od koje suštinski zavisi sve u istočnoj Srbiji", naglašava Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je važno da budući strateški partner dođe sa svežim kapitalom i da zatvori praktično sve one rupe kojih, nažalost, u Boru danas ima puno.

"Ako bismo dobili takvog strateškog patnera u kome i država i strateški partner vide svoj dugoročni interes, mislim da bi to bilo rešenje za Bor", navodi Savić.

Prirodni resursi borskog kraja su nacionalno blago i iz Vlade poručuju da su potpuno zaštićeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара