Inspektori pronalaze radnike na crno, Poreska policija fantomske firme

Sudeći po rezultatima Inspekcije rada i Poreske uprave u prvih šest meseci ove godine, borba protiv sive ekonomije daje rezultate. Inspektori su otkrili manje radnika na crno, a smanjen je i nelegalni promet duvana.

Uz povećan broj kontrola Inspekcija rada otkrila je oko 9.000 radnika na crno.

"Istovremeno smo imali za nekih 20 odsto manje lica koja su radila na crno nego u istom periodu prošle godine, što znači da su rezultati koje smo postigli prošle godine uticali dobrim delom", ističe direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Uticale su i izmene zakona iz decembra prošle godine, posle kojih radnik već prvog dana mora biti prijavljen, pa poslodavci više nemaju izgovor da je neko upravo počeo da radi.

U aprilu ove godine izmenjeno je i čak 98 stavki u Zakonu o poreskom postupku, neke kazne su duplirane i uvedena mogućnost privremene zabrane rada preduzeću i do tri meseca.

Takva kazna predviđena je samo za one koji ponove prekršaj.

"Utvrdili smo da pet poreskih obveznika nije poslovalo ispravno, pa im je izrečena mera zabrane od 90 dana", naveo je Nenad Krtolica iz Sektora kontrole – Poreska uprava.

Samo u jednom danu, kontrolišući građevinare, Inspekcija rada otkrila je 10 neregistrovanih firmi. I poreski inspektori su češće kontrolisali neregistrovanu delatnost.

"Sto šezdeset sedam kontrola je izvršeno, porez po tom osnovu iznosi 111 miliona, što je pet puta više nego prošle godine", ukazao je Krtolica.

Za Poresku policiju posla je bilo i u registrovanim preduzećima, otkrila je 91 "fantomsku firmu". Osnovane su da bi drugim preduzećima omogućile izbegavanje poreskih obaveza. To je upola više nego u istom periodu prošle godine. Zbog nelegalne trgovine akciznim proizvodima, podneto je 239 krivičnih prijava.

"Ukupna vrednost oduzete robe u ovom periodu je viša od 45 miliona dinara. Važno je istaći da je oko šest puta povećana količina oduzete nafte i naftnih derivata a da je nešto smanjena količina oduzetih paklica cigareta", istakla je glavna inspektorka Poreske policije Nada Novosel.

Poreznici su kontrolisali fiskalne kase oko 900 firmi i utvrdili da svaki treći dinar i dalje ide mimo njih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи