Sporazum o slobodnoj trgovini između Japana i EU

Japan i Evropska unija potpisali su sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini. Obe strane se nadaju da će sporazum delovati kao protivteža protekcionističkim silama koje je pokrenula trgovinska politika američkog predsednika Donalda Trampa, javlja "Rojters".

Ambiciozan trgovinski pakt, s kojim nastaje najveća svetska otvorena ekonomska zona, stiže u vreme strahovanja da će trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine umanjiti ulogu slobodne trgovine u globalnom ekonomskom poretku.

Trgovinski sporazum je potpisao japanski premijer Šinzo Abe sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, koji je predstavljao lidere 28 država članica EU, i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Japan i EU imaju udeo od oko jedne trećine u globalnom bruto domaćem proizvodu, a uzajamni trgovinski odnosi imaju dovoljno prostora za rast, kažu zvaničnici evropskog bloka koji očekuju da će ovaj sporazum podstaći privredni rast EU za 0,8 odsto, a japanski za 0,3 odsto dugoročno.

Sporazum će, kako je ranije objavila američka agencija AP, omogućiti niže cene evropskih vina i svinjetine za japanske potrošače, dok će Evropljanima postati jeftiniji japanski delovi za mašine, čaj i riba.

Njime se ukida oko 99 odsto uvoznih tarifa na japansku robu u EU, i za sada oko 94 odsto carina na evropski uvoz iz Japana, ali će narednih godina i taj procenat porasti na 99 posto. Trenutna razlika je posledica izuzetaka napravljenih kod neke robe, poput pirinča, kulturološki i politički osetljivog proizvoda koji Japan štiti decenijama.

EU je objavila da će liberalizacija trgovine dovesti do rasta izvoza hemijskih proizvoda, odeće, kozmetike i piva u Japan, što će obezbediti sigurnost radnih mesta u Evropi. Japanci će iz Evrope takođe dobiti jeftinije sireve, kao što su parmezan, gauda i čedar, kao i čokolade i keks, preneo je AP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво