Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukture

Mogućnosti saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, strateško partnerstvo sa Kanadom i unapređenje rodne ravnopravnosti bile su teme sastanka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom.

"Naše dve zemlje ostvaruju kontinuirani napredak u bilateralnoj saradnji, pre svega u ekonomskim odnosima. Srbija je danas politički i finansijski stabilna zemlja otvorena za saradnju u infrastrukturnim projektima, vazdušnom saobraćaju, ali i zajedničkom radu na poboljšanju položaja žena u Srbiji. Zahvalni smo vam na podršci i pomoći koju nam pružate, s obzirom na iskustvo u ovoj oblasti", rekla je Zorana Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović dodala je da Srbija završava Koridor 10 i kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Keti Čabo istakla je da je Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukture, rekavši da poseduju ekspertizu kada su javno-privatna partnerstva u pitanju.

"Projekti koje realizujete su za svaku pohvalu, kao i rezultati koje ste postigli na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja. To je dobar signal za investitore. Zainteresovani smo za saradnju, imajući u vidu projekte koje ćete realizovati u narednom periodu", rekla je Čabo.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju vazdušnog saobraćaja. Dve zemlje potpisale su Sporazum o vazdušnom saobraćaju u maju ove godine i u planu je uspostavljanje direktne avio linije.

Sagovornice su se složile i da je rodna ravnopravnost pitanje od najvišeg značaja.

"U Kanadi je rodna ravnopravnost prioritet. Srbija je uradila puno na tom polju, želim da za vreme svog mandata ovde budem snažan zagovornik i podrška u tom procesu. Rodna ravnopravnost nije samo pitanje ljudskih prava, već i pitanje ekonomije, jer su žene ogroman privredni potencijal", rekla je Čabo.

Potpredsednica vlade poklonila je ambasadorki Čabo pirotski ćilim, ručni rad koji prezentuje srpsku kulturnu baštinu i koje su izradile žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", saopštio je Kabinet ministarke Mihajlović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 17. jul 2018, 15:56)
anonymous [neregistrovani]

Usloviti

Svakoj zemlji koja traži naše tržište i mogućnost investiranja,da povuče priznanje Kosova