Francuski preduzetnici sve više zainteresovani za Srbiju

Trgovinska saradnja između Srbije i Francuske značajno raste poslednjih godina. Prošle godine rast je bio 17 odsto i premašeno je milijardu evra, rekla je za RTS direktorka Francusko-srpske privredne komore u Beogradu Sanja Ivanić.

Sanja Ivanić je, gostujući u Dnevniku RTS-a uoči susreta predsednika Vučić i Makrona u Parizu, rekla da se nada da će danas biti poznat datum posete Emanuela Makrona Srbiji jer je to važno iz više razloga.

Kako je navela, sa predsednikom u delegaciji dolaze i preduzetnici. Dodaje da Francuze interesuje energetski sektor i infrastruktura. Pored toga, zainteresovani su za prehrambenu industriju, proizvodnju, servisne industrije...

Poslednjih godina aktuelna je i digitalna industrija, što je Francuskoj jedan od prioriteta, naročito ulaganje u istraživanje veštačke inteligencije.

Sanja Ivanić dodaje da poslednjih godina stižu i upiti za srpske investije u Francuskoj ali napominje da to ide teže jer je francusko tržište konkurentno i veliko i domaće firme često nemaju kapacitet za toliku proizvodnju. Zbog toga je, kaže, neophodna strategija, jer u Srbiji postoji potencijal.

Francuske kompanije su zadovoljne poslovnim ambijentom u Sribji, rekla je Ivanićeva i napomenula da su sve firme koje su došle, ostale u Srbiji i razvile poslovanje.

Kako kaže, prostora za poboljšanje uvek ima a to se odnosi na političku stabilnost, transparentnost, olakšice i administrativne probleme.

Sanja Ivanić napominje i da se konačno mala i srednja preduzeća iz Francuske interesuju za Srbiju, što je novo, jer je francuska privreda mnogo opreznija od drugih i treba im vremena da budu sigurni da je zemlja bezbedna.

Navela je da je u prvih šest meseci ove godine sedam malih i srednjih preduzeća iz Francuske došlo u Srbiju, a u prethodnih šest godina bilo ih je ukupno pet.

broj komentara 0 pošalji komentar