Protest radnika Azotare zbog najavljenog stečaja

Radnici pančevačke Azotare okupili su se jutros oko sedam sati kod fabričke kapije u mirnom protestu zbog najavljenog stečaja, zahtevajući da zadrže posao i da firma nastavi da radi. Održan je sastanak sa Dušanom Bajatovićem, koji je potvrdio da stečaja mora biti, najverovatnije u roku od mesec dana.

Ni razgovori u Vladi ni protesti radnika Azotare za zahetvom da fabrika nastavi da radi nisu urodili plodom. Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" koji je većinski vlasnik preduzeća, objasnio je radnicima da nisu konkurentni na tržištu i da Azotara ne može da bude prodata bez stečaja.

"Ne možemo da uđemo u pregovore sa strateškim partnerom zato što je procenjena vrednost Azotare 110 miliona evra, a dugovi su 220 miliona. Bez investicija od 70 miliona, fabrika ne može da posluje pozitivno", ukazao je Bajatović.

Radnicima se nudi otpremnina od 300 evra po godini radnog staža. Oni su nezadovoljni pregovorima i tvrde da nisu krivi što fabrika ima ogromne dugove.

"Radnici nisu moglu da utiču na cenu kupovine i prodaje. Pretpostavljam da je tu problem u minusu azotare", kaže jedan od radnika Dragoljub Tulić.

Novi sastanak oko sudbine Azotare zakazan je za četvrtak u Vladi Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. jul 2018, 19:49)
anonymous [neregistrovani]

Strategija?

Gasi se strateska firma za agrar, sto bi trebalo da bude jedna od grana koja bi vodila boljitku razvoja nase drzave.Ako vlada i njena ministarstva nisu mogli da iznadju resenje za Azotaru, ne znam kakva se buducnost ocekuje? Nista strateski necemo da proizvodimo, sve cemo uvoziti.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 17:17)
anonymous [neregistrovani]

млади?

Зар нема довољно младих који би професионално могли помоћи азотари да стане на своје ноге ?