Gotova žetva pšenice, čeka se formiranje konačne cene

U srednjem Banatu je žetva praktično završena, pšenica je bila zasejana na 56.000 hektara, a skladištari očekuju da još poneki traktor donese rod sa neke od njiva koje su zbog kiše morale da se žanju juče ili danas. Proizvođači se nadaju da se brzo formira konačna cena novog roda, jer se za sada obračunava samo akontna cena.

Proizvođači pšenice iz sela Neuzina kod Zrenjanina stigli su da okončaju žetvu pre kiša. Rod je uskladišten, ali se još ne zna konačna otkupna cena. Dalibor Trifunov proizvođač iz Neuzine je imao 10 hektara pod pšenicom i odlučio je da je ostavi na čuvanje.

"Prinos je bio tu šest do sedam tona po hektaru, a robu sam predao na čuvanje u Zemljoradničku zadrugu ‘Agrosoj Neuzina'", navodi Trifunov.

Ističe da su uslovi korektni i da mu je ponuđena akontna cena od 15 dinara.

U Zemljoradničkoj zadruzi "Agrosoj" u Neuzini ekipa RTS-a je zatekla kamione koji odvoze pšenicu u Luku Novi Sad. Kažu a su te količine ranije ugovorene i namenjene izvozu, ali da je to neznatno i da još nema ozbiljnijeg trgovanja novom pšenicom, jer svi čekaju tržišno formiranu cenu.

"Konačnu cenu ćemo ipak morati da sačekamo, da bismo onda tu razliku koju smatramo da će biti viša od akontne doplatili. To je funkcionisalo u neku ruku solidno u suncokretu, međutim nije to dobro, to nije dobro rešenje. Mi moramo na početku da znamo kakva će biti prodajna cena da bismo mogli da se prilagodimo tim uslovima", ističe Ištvan Vereš iz "Agrosoja".

Republička Direkcija za robne rezerve otkupljuje 28.144 tone domaće pšenice po ceni od 18 dinara za kilogram sa PDV-om, ali ratari navode da su to male količine koje neće uticati na stanje na tržištu i eventualno povećanje cene.

Trenutno je na berzi cena pšenice 16,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво