"Dani suncokreta" za promociju meda i pčelara

Prvi pčelarski "Dani suncokreta" održani su ovog vikenda u Pančevu. Manifestacija promoviše pčelarsku proizvodnju i ukazuje na značaj suncokretove paše, koja je najbolja u banatskom kraju. Med, kolače, kozmetičke i druge preparate od meda, izložilo je dvadesetak pčelara, uglavnom iz Vojvodine.

Svi znaju koliko je med zdrav, ali ga se mnogi sete samo kada imaju neke zdravstvene probleme. Manifestacija "Dani suncokreta", koja se održava u Pančevu, promoviše pčelinji proizvod kao svakodnevnu hranu, koja je pre svega dobra za imunitet.

Ružica Tešović iz Banatskog Karlovca priprema preparat koji sadrži matični mleč, polen, pergu i bagremov med. Najviše se, kaže, zaradi na bagremovom medu.

Suncokretova paša je u Banatu najvažnija jer pčelinja društva na njoj prezimljavaju. Ove godine je bilo dosta kiše, ali zbog različitog vremena sejanja, paša će se produžiti.

"Imam 80 košnica. Ove godine bagrem je bio dobar, lipa isto, ali je suncokret podbacio", objašnjava Branislav Micković iz Pančeva.

Predsednik Udruženja pčelara iz Pančeva Vojkan Milutinović napominje da je suncokret paša koja je održala pčelarstvo u južnom Banatu.

"Druge biljke su veoma podložne vremenskim neprilikama, a suncokret i tada daje med", ukazuje Milutinović.

Pčelari iz Kikinde žale se da poslednji nekoliko godina imaju problem sa trovanjem pčela.

"Opet se pojavilo trovanje ove godine, samo su neki prošli bez toga. Ja imam 350 košnica i razmišljam da zbog toga ostavim sve", kaže Kikinđanin Saša Čolak.

U Vojvodini postoji 65 udruženja i oko 300.000 košnica, a razvoj pčelarstva je u usponu, jer pomaže i država.

"Ove godine su podsticajna sredstva bila 20 miliona dinara, ali je pokrajinska vlada dala i sedam miliona dinara u lekovima", ukazuje Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

"Dani suncokreta" su prvi put održani u Pančevu, ali ih je Turistička organizacija odmah uvrstila kao deo svoje ponude, sa planom da to postane tradicionalna manifestacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво