Balkanski barometar – mešoviti ekonomski pokazatelji u regionu

Ekonomski parametri na Zapadnom Balkanu ohrabruju, ali regionu je potreban veći rast, da bi uhvatio korak sa prosekom Evropske unije, saopšteno je na predstavljanju istraživanja Balkanski barometar u Briselu. U poslednjih sedam godina u regionu Zapadnog Balkana otvoreno je 600 hiljada novih radnih mesta, od toga najviše u Srbiji – oko 400 hiljada. Ipak, građani su i dalje zabrinuti zbog privrede i korupcije.

Ekonomski pokazatelji u regionu su mešoviti: dobre vesti se odnose na porast investicija i smanjenje nezaposlenosti, u čemu prednjače Srbija i Crna Gora. Od 600 hiljada novih radnih mesta otvorenih od 2010, dve trećine otpada na Srbiju.

"Ukupno je region imao pet milijardi investicija, ali od toga 2,5 u Srbiju. Znači 50 odsto Srbija, 50 odsto svi ostali, a prva sledeća je Crna Gora sa velikim brojkama kad su u pitanju investicije. Ima dobrih vesti", navodi Goran Svilanović iz regionalnog saveta za saradnju.

Zemlje regiona smanjile su trgovinski deficit sa EU, ali zaostatak za evropskim prosekom je i dalje veliki i zahteva veće stope rasta. U Srbiji, prvi put posle tri godine blagi rast podrške EU, ali građani su najskeptičniji u regionu o koristima i izgledima za članstvo.

"Vidimo da ima mnogo pogrešnih predstava šta znači članstvo u EU. Vrlo je važno da politički lideri u regionu o tome govore sa više ubeđenja i optimizma", kaže Genoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj Komisiji.

Balkanski barometar pokazuje visok nivo nepoverenja u institucije: skoro 80 odsto građana veruje da je korupcija prisutna u političim partijama, pravosuđu, zdravstvu i carini. Ipak, u Srbiji samo mali broj potvrđuje da ima primere iz ličnog iskustva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво