Kakve novine donosi standard "evro 6 plus"

Od septembra ove godine svi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji moraće da zadovolje standard "evro 6 plus". To za mnoge proizvođače znači da će ugasiti pojedine modele, a veliki broj vozila koja su sada na tržištu moraće da se povuku i prodaju van EU. Procena je da je to nekoliko destina hiljada već gotovih vozila koja sada stoje na placevima. To će pojeftiniti vozila kod nas jer je standard "evro 6" dovoljan, a nova vozila u EU biće skuplja.

Standard "evro 6 plus" direktan je odgovor briselske administracije na lažiranje emisije izduvnih gasova velikih proizvođača automobila u kojima nemačke kompanije prednjače.

Nova pravila testiraju vozilo u svim režimima rada 24 časa bez mogućnosti da prozvođač šteluje softver motora.

To znači da će automobili imati manje snage, više će trošiti, a neki neće ni moći da se prodaju u okviru EU. Zato su mnogi proizvođači već izbacili dizel iz ponude, a za benzin motore moraju da razvijaju nove i veoma skupe hibride.

"Pravila su stvarno stroga, za samo 350 grama teži radio aparat koji ima navigaciju kompletno se menja čitav dijagram zagađenja. Automobili moraju biti lakši a njihova operma manja", navodi Andreas Šinlmajer, inženjer razvoja "Opela".

Postavlja se pitanje šta sa već gotovim vozilima koja čekaju kupce, a približava se septembar – krajnje vreme kada se moraju prodati.

"Razmišlja se u više pravaca, pre svega prodaja van EU jer se njihovi motori ne mogu prepraviti. Zatim, tu je i reciklaža koja bi takođe bila jedna od mogućnosti. Svi sada gledaju da ta vozila izvezu na Balkan ili Bliski istok", navodi Tomas Vogel, stručnjak za motore.

U Srbiji se još tri godine neće uzimati izduvni gasovi kao eliminatoran faktor na registraciji, a stručnjaci navode da će jedan broj vozila "evro 6", koja su od septembra nepoželjna u Evropskoj uniji, biti ponuđena kod nas po akcijskim cenama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво