Poljoprivrednicima uručeni prvi ugovori iz IPARD-a

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uručio je prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova.

Ugovori su uručeni u Subotici, gde se danas obeležava godinu dana rada Vlade Srbije, a ministar Nedimović je poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolaganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći.

Sporazum IPARD 2 o dodeli 175 miliona evra srpskim poljoprivrednicima za razvoj njihovih delatnosti potpisali su prošle nedelje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Nedimović je istakao da posle osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore.

''Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika'', istakao je Nedimović.

Ugovori su dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri ratarstvom, a jedan voćarstvom.

''Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je određen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade'', ukazao je Nedimović.

Ministar im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otuđenja mehanizacije i vozila do određenog perioda.

"Procedura za dobijanje sredstava završena za šest meseci"

Dragiša Kovačević iz Rume, koji se bavi voćarstvom, a kojem je danas uručen ugovor o bespovratnoj finansijskoj pomoći, navodi da će sredstva iskoristiti za kupovinu berača višnje.

''To je mehanizovana berba i nadam se da će mi pomoći u smanjenju troškova, bržem obavljanju posla i povećanju kvaliteta proizvoda'', rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, procedura za dobijanje sredstava nije bila komplikovana.

Pomogla mu je, dodaje, agencija koja je vodila administrativni deo, pa je ceo posao završio za šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара