Za tri godine zaplenjeno 13 miliona evra

Tokom protekle godine na carini je zaplenjeno 4,5 miliona evra, a tokom prethodne tri godine ukupno 13 miliona evra, rekla je pomoćnica direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Sonja Lazarević.

Carinski službenici su do sada tokom ove godine zaplenili 1,5 miliona evra, rekla je Lazarevićeva na Savskom pristaništu, gde je Uprava carina stranim turistima podelila brošure u kojima se nalaze sve informacije o pravilima koja se primenjuju u putničkom prometu u Srbiji.

Prema rečima Lazarevićeve, prijavu gotovog novca najčešće izbegavaju građani iz Zapadne Evrope, uglavnom turske i albanske nacionalnosti, koji prelaze preko teritorije Republike Srbije.

Najveći broj prekršaja koji se odnosi na prijavu gotovog novca otkriven je na Batrovcima, u Gradini i Preševu.

Lazarevićeva je podsetila da su putnici dužni da prijave sav gotov novac iznad 10.000 evra i dodala da je često neprijavljen novac veći za tri, četiri pa čak i deset puta od dozvoljenog iznosa.

Istakla je značaj operativnog rada i saradnju sa državnim organima kao i sa stranim carinskim službama sa kojima se razmenjuju podaci. 

"Jer se najčešće taj novac koristi za finansiranje terorizma, kupovinu oružja, narkotika", navodi Lazarevićeva. 

Carinici na Savskom pristaništu kažu da oni koji putuju brodom najčešće poštuju pravila. Tu najčešće pristaju gosti iz Nemačke, Britanije, Amerike i Australije.

"Češće su to pitanja gde mogu dobro da se provedu, pojedu, malo pitanja za samu carinsku službu jer su to ljudi koji ostavljaju svoj novac na brodu", kaže Radmila Stanojlović Ružić iz Carinskog referata Savsko pristanište.

A da bi novac u Srbiji trošili i ponovo došli, carina ne bi trebalo da bude samo mesto za upoznavanje sa propisima.

"Taj prvi utisak koji turista ima kada dođe u Srbiju, taj ulazak i granični prelaz su jako važni, jer ukoliko smo tu prijatni i raspoloženi i pružimo sve potrebne informacije, onda će oni biti zadovoljniji svojim boravkom u Srbiji", dodaje Marija Labović, direktorka Turističke oranizacije Srbije.

Da se odmor ne bi pretvorio u stres, bilo bi dobro proveriti pravila putovanja do željene destinacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво