Čadež: Potrebno više resursa za ekonomsko povezivanje regiona

Predstavnici privrednika sa Zapadnog Balkana sastali su se na Upravnom odboru zajedničke privredne komore uoči Samita lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlisnkog procesa koji za nedelju dana počinje u Londonu. Preporuka privrednika je stvaranje efikasnih struktura unutar vlada koje će brže uvoditi mere koje će ekonomski povezivati i jačati region, rekao je za RTS predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo primere mera kao što su smanjenje broja pečata i manje čekanje kamiona na granicama i dodao da to nisu stvari koje se rešavaju preko noći.

Dodao je da postoji jasan plan i obaveza svih vlada da se realizuje plan. Naveo je da je preporuka da se formiraju strukture unutar vlada koje će te mere sprovesti u delo ali je i istakao da je potrebna podrška Evropske komisije.

Čadež navodi da nije problem u političkoj volji jer ona postoji nego u resursima. Smatra da je potrebno više novca i ljudi koji će se time baviti.

Međutim, Čadež dodaje da je problem i u fokusiranju jer su teme konferencije u Londonu široko postavljene. Kako ističe, ako je dogovoreno da je ekonomska saradnja suština procesa, onda bi trebalo da se trudimo da to sprovedemo.

Kada je reč o godinu dana rada Vlade Srbije, Čadež navodi da privrednici mogu da budu zadovoljni kada je u pitanju dijalog sa Vladom.

Ističe da je od 130 direktnih inicijativa koje su poslate Vladi prihvaćeno oko 60. Očekuje da se broj upućenih i usvojenih inicijativa poveća.

Čadež kaže da očekuje i da se popravi pozicija Srbije na Duing biznis listi i dodaje da je Srbija prošle godine bila među najuspešnijima kada je u pitanju privlačenje direktnih stranih investicija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи