Problemi proizvođača višnje, niska cena i slaba organizacija otkupa

Berba višnje je pri kraju, a ovogodišnji rod se procenjuje na 120.000 tona. Iako bi mogla da uspe na svetskom tržištu, srpska višnja se iz sezone u sezonu sapliće na domaćem terenu. Zbog niske otkupne cene mnogi proizvođači razmišljaju da odustanu od gajenja tog voća.

Višnja u Topličkom kraju ove sezone neće dalje od voćnjaka. Mesec dana od početka berbe, skinuta je tek polovina roda sa ukupno četiri hiljade hektara zasada.

Proizvođači kažu da im otkupna cena od 25 do 30 dinara po kilogramu ne pokriva ni osnovne troškove.

Dvostruko više plaćalo se na početku sezone, ali je dobra cena bila kratkog daha. Razlog –višnja prve kategorije sada se klasira kao druga.

"I onda ovi nakupci koji prvu klasu plate kao drugu, prodaju hladnjičarima kao prvu i onda oni zarađuju umesto da zaradi proizvođač višnje", navodi Aleksandar Simonović, predsednik Opštine Prokuplje.

Kako da se zarada pravednije podeli, višnjari iz Prokuplja nedavno su razgovarali sa ministrom poljoprivrede.

"Tada smo dogovorili da poljoprivredna inspekcija, tržišna inspekcija i ljudi iz Instituta za voćarstvo izađu na teren zajedno i da budu tamo prisutni narednih desetak dana koliko traje berba u prokupačkom kraju. Nama je cilj da ne dođe do problema u klasiranju robe", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Proizvođači iz obližnje Merošine sutra završavaju sezonu sa 80 odsto ubranog roda. Ali gde će završiti ne znaju.

"Zašto se ne privatizuju te hladnjače. Da li je normalno to da je hladnjača četiri-šest godina u stečaju? Najveća hladnjača u Srbiji zarasla u korov", pita se Hranislav Stojanović iz Poljoprivredne službe Opštine Merošina.

A hladnjače koje rade su pune, tvrde u Privrednoj komori. Višnja se, kažu, neplanski proizvodi i u krajevima gde nije karakteristična sorta. Za ozbiljnu proizvodnju potrebno je naći i ozbiljne kupce.

"Proizvođači moraju da znaju gde im je tržište, treba da znaju za koga proizvode i koliko će otprilike moći da prodaju. Treba da istražuju, da ulažu u nova znanja, treba da putuju po svetu posećuju sajmove, ali isto tako da ulažu u proizvodnju", navodi Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Po proizvodnji višnje Srbija je sedma u svetu. Od evropskih zemalja ispred nas su jedino Španija i Mađarska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво