"Kompanije iz Italije zainteresovane da ulažu u Srbiju"

Jedna italijanska kompanija iz regije Fruli Venecija Đulija želi da ulaže u Srbiju u oblasti zaštite životne sredine, a kompanija koja već posluje u Šapcu želi dalje da proširi poslovanje u našoj zemlji, kaže predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, za "Tanjug" u Trstu.

U organizaciji PKS-a i Komore te italijanske regije, u Trstu je održan poslovni forum, na kojem su kompanijama predstavljeni uslovi poslovanja na srpskom tržištu, mogućnosti za investiranje i zajedničke poslove sa našim preduzećima, a Čadež kaže da je važno što je skup privukao oko 100 italijanskih preduzeća i privrednika.

Istakao je da su oni imali prilike da čuju ne samo šta Srbija nudi kroz različite programe investitorima, već i kakvi su instrumenti italijanske vlade i njihovih agencija koje nude pomoć pri internacionalizaciji poslovanja, što do sada nije bio slučaj.

"Investitori nisu bili svesni ni šta im nudi njihova država, a bili su informisani šta mogu da dobiju kada dolaze u Srbiju da investiraju", navodi Čadež.

S ovim skupom je, kaže, "krug zatvoren", budući da je poslovnim ljudima predočeno u kojem segmentu mogu da dobiju pomoć i podršku od svoje vlade, a u kojem od srpskih agencija i vlade, ili od komora.

Dodao je da je već bilo konkretnih razgovora, i da je prednost sličnih foruma upravo u tome što učesnici pokrenu razgovore i znaju šta hoće.

"Kompanija iz ovog regiona želi da napravi svoju prvu fabriku za prerađivanje otpadnih ulja i hemikalija u Srbiji. Kompanija Fleks INN, koja je već prisutna u Šapcu, širi se u Srbiji i želi dodatno da investira kupovinom jedne srpske kompanije. Još nekoliko kompanija je imalo konkretne zahteve za pronalazak partnera srpskih kompanija u Komori", ističe Čadež u izjavi za Tanjug.

On je izrazio zadovoljstvo prvim u nizu poslovnih foruma, koji će na jesen biti organizovani i u drugim italijanskim regijama.

"Predstavićemo celu sliku - kako investotor iz Italije može da napravi grinfild investiciju, kako može da kupi kompaniju ili investira u njih, kako da otvori svoju firmu ili nađe dobavljača. To su različiti vidovi poslovne saradnje, koje mi, kao komora, popularišemo", rekao je Čadež.

"Raste broj kompanija koje rade sa Srbijom" 

Predsednik Privredne komore regije Fruli Venecija Đulija, Antonio Paoleti, istakao je da je ove godine došlo do značajnog jačanja saradnje i rasta broja kompanija iz te regije koje rade sa Srbijom, i da je tome doprineo i stalni forum osnovan u ovoj regionalnoj privrednoj komori gde sve italijanske firme koje žele da se povezuju sa srpskim firmama mogu da dobiju potrebne  informacije.

Podsetio je da su za velikim kompanijama, poput "Fijata", u Srbiju došle i manje koje za njih rade, na poslovne aranžamane u drugim oblastima i  napredak u saradnji u poljoprivrednom sektoru.   

Paoleti je ukazao da je Srbija na putu ka EU i da je kao takva veoma interesantna italijanskim privrednicima, ali da istovremeno ima i druge prednosti poput bescarinskog  izvoza u zemlje poput Rusije.

Gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca rekao je da taj grad postaje prva italijanska luka koja privlači investicije, i da se posebno razvijaju odnosi sa Austrijom, čiji investitori žele da dođu u Trst.

"Ulaskom Hrvatske u EU, a nadam se uskoro i Srbije, odnosi između Trsta i  zemalja regiona  još više će dobiti na značaju, rekao je Dipjaca.

Ekonomijom pokrajine Fruli Venecija Đulija, jednom od najrazvijenijih u Italiji, dominiraju mala i srednja preduzeća, a zasniva se na specijalizovanoj poljoprivredi, turizmu, razvijenoj proizvodnji malih kućnih aparata, nameštaja i mašinskoj industriji.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се