Počinje izgradnja pogona za med u Rači

U Rači je postavljen kamen temeljac za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SOPS) "Naš med", a premijerka Ana Brbanić tom prilikom poručila je da pčelari mogu da budu primer za sve druge poljoprivrednike u borbi za domaći agrar.

Ova je prva fabrika te vrste u Srbiji, koja će se prostirati na površini od 1.500 kvadrata, a namenjen je pčelarima iz cele Srbije.

Cilj pogona je da prikuplja i plasira med pčelara sa cele teritorije Srbije.

Time je ostvaren njihov vešedecenijski san da imaju jedno mesto gde će se prikupljati, strogo kontrolisati kvalitet i pakovati med za domaće i inostrano tržište.

U novi pogon, kako je navela Ana rekla Brnabić, biće uloženo oko milion evra.

Najavila je podršku države u tom poslu.

"Pčelari su primer za sve u Srbiji, šta može da se uradi kada se udružite i ne odustajete", rekla je Brnabićeva.

U novom pogonu u Rači, koji bi trebalo da bude završen za 150 dana od početka radova, skupljaće se med iz cele Srbije, a premijerka kaže da je, posle Novog Zelanda, najkvalitetniji med na svetu u Srbiji, koja je i rekorder po broju košnica po glavi stanovnika.

"Pčelarstvo je jedna od grana koje treba da vuče celu Srbiju", rekla je Brnabićeva i istakla da SOPS čuva tradicju pčelarstva u Srbiji koja je duža od 120 godina, okuplja sve pčelarske organizacije i čini je 10.000 pčelara širom Srbije.

Naglasila je da svi poljoprivrednici mogu da uče od pčelara koji su pokazali kako udruživanjem i zajedničkom borbom niko ne može da ih ucenjuje.

Pčelari su, navodi premijerka, prava snaga među poljoprivrednicima u Srbiji i navela da je SOPS odlučio da ne zavisi ni od koga i da suzbije nelegalnu konkurenciju.

Objasnila je da su novac za novi pogon sakupili od članarina, da su raspisali konkurs u kome su učestvovale 32 lokalne samouprave i na kome je pobedila opština Rača koja je ponudila najbolje uslove.

Navela je da je napravljeno zajedničko preduzeće čiji je vlasnik 80 odsto lokalna samouprava, a 20 odsto SOPS.

Premijerka je najavila da će ponovo doći u Raču kada bude završen pogon i dodala da će iz tog pogona med biti plasiran ne samo na domaće, već i na inostrano tržište.

"Pogon u Rači velika stvar za opštinu" 

Postavljanju kamena temeljca prisustvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je istakao da bi voleo da svaka grana poljoprivredne proizvodnje bude udružena kao što su pčelari.

Navodi da bez pčelarstva nema poljoprivrede i da je novi pogon u Rači velika stvar za tu opštinu.

"Ne znam bolje organizovano udruženje od pčelara, voleo bih da smo svi takvi", rekao je Nedimović.

Predsednik SOPS-a Rodoljub Živadinović poručio je da svaki pčelar može da se raduje, jer će svoj med moći da plasira po realnim cenama.

Izrazio je zahvalnost državi i lokalnoj samoupravi na pomoći pčelarima i podsetio da je u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer počela borba protiv falsifikata meda, a da su pčelarima na raspolaganju subvencije koje daje država.

Pozvao je pčelare da iskoriste podršku države i da što više proizvođača izvozi med.

Polaganju kamena temeljca prisustvovala je i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politku Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Prethodno su se premijerka i ministri Nedimović, Đukić Dejanović sastali u zgradi opštine Rača sa predsednikom te opštine Nenadom Savkovićem.

Posle polagana kamena temeljca Brnabićeva je posetila izložbu meda i na poklon dobila dobila teglu meda i knjigu.

Pogon u Rači, zajednička je investicija Saveza pčelarskih organizacija Srbije i opštine Rača. 

Izgradnja fabrike koštaće 834.000 evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво