Zdravijom hranom za životinje do zdravlja ljudi

Opšta svest o kvalitetu namirnica raste iz dana u dan - pa zdrava ishrana više nije samo trend. Međutim, koliko pravilna ishrana životinja utiče na zdravlje ljudi govori se tek kad se šteta napravi, odnosno kad se pojave bolesti poput ludih krava, ili kad se poveća nivo aflatoksina u mleku. To je bila jedna od tema Sajma poljoprivrede u Holandiji gde je učestvovala i Srbija.

Posledice klimatskih promena su sve češće poplave i suše koje pogoduju razvoju različitih vrsta gljivica i mikotoksina u žitaricama, koji ugrožavaju zdravlje životinja. Kako obezbediti zdravu hranu za životinje, pitanje je s kojim se suočavaju proizvođači. Izlagači iz Srbije predstavili su na sajmu poljoprivrede u Holandiji aditive koji pomažu u rešavanju tog problema.

"Služe da se iz hrane uklone negativni proizvodi, sekundarni metaboliti gljivica, koji su štetni, koji su narodski rečeno otrovi, koji ulaze u lanac ishrane. Zahvaljujući našim proizvodima, ti mikotoksinise absorbuju u digestivnom traktu životinje, izbacuju se iz životinje i ne ulaze danas u lanac ishrane", kaže generalni direktor "Patent ko" iz Mišićeva Radivoje Perović.

Proizvod se već izvozi u tridesetak zemalja. Najveći uvoznik je Tajland.

"Mi svaki proizvod prvo testiramo. Na našoj farmi životinje smo podelili u dve grupe. Bile su zdravije one kojima smo davali dodatke za prehranu uvezene iz Srbije", naglašava farmer sa Tajlanda Nititad Jiebna.

"Mnoge bolesti životinja mogu da se spreče ako se u vodi i hrani daju aditivi koji neutrališu mikotoksine", objašnjava veterinar iz Jordana Faisad Hadad.

Slične probleme imaju farmeri iz mnogih delova sveta.

"Zbog visoke vlage i temperature, nivo aflatoksina kod nas je veoma visok. Zbog toga su nam neophodni kvalitetni dodaci koji ga neutrališu jer smo veliki proizvođači hrane za životinje", kaže Čarls Li iz Kine.

Kupci su i iz Latinske Amerike i Afrike.

"Bitno je čime hranite i kako lečite životinje, da biste sprečili širenje bolest kao što je, na primer bolest "ludih krava," kaže Ahmed Omer Suliman iz Sudana.

Pokazalo se i da antibiotici negativno utiču na zdravlje životinja, pa ih zamenju fitobioticima.

Na jednom od najvećih sajmova poljoprivrede u Evropi, sajam u Utrihtu, obeležava četiri decenije postojanja ove godine učestvije više od 600 izlagača sa svih kontinenata. Sve je više onih koji brinu o zdravlju životinja, tako da je sajam u znaku proizvodnje zdrave hrane i prirodnih lekova za životinje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се