Evropska investiciona banka obeležila jubilej

Povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja Evropske investicione banke i 40 godina njenog poslovanja na Balkanu u Beogradu je održan prijem kojem je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Ana Brnabić je rekla da je Evropska investiciona banka (EIB), poseban partner vlade Srbije i jedan od najvažznijih i najozbiljnijih partnera u reformama i modernizaciji Srbije u cilju boljeg i kvalitetnijeg života njenih građana.

"Mi u ovom trenutku imamo projekte ukupne vrednosti oko milijardu evra, što je zaista jako mnogo", rekla je Brnabićeva.

Kako je navela, tu spadaju projekti putne i železničke infrastrukture, kao i projekti komunalne infrastrukture u lokalnim samoupravama koji su, dodala je, malo manje vidljivi, ali izuzetno važni.

"Nadam se da ćemo i u 2019. godini završiti i pokrenuti puno projekata", rekla je premijerka.

Istakla je značaj projekata zdravstvene infrastrukture u koje Srbija i EIB ulažu oko 600 miliona evra.

"Osim toga, imamo projekte koji su meni lično od izuzetne važnosti zato što mislim da je to suština bržeg napretka Srbije, a to su projekti koji će podržati digitalizaciju, start ap inovacione kompanije...", rekla je Brnabićeva.

Samo u projekte vezane za naučno-tehnološke parkove trenutno se ulaže 60 miliona evra, rekla je ona i kao primer navela Naučno-tehnološki park u Novom Sadu koji bi trebalo da bude završen 2019. godine, Naučno-tehnološki park u Nišu čija bi izgradnja trebalo da počne do kraja leta.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je da joj je čast da predstavlja tu evropsku instituciju koja je još 1970-ih godina u ovom regionu pomogla izgradnju kapitalnih projekata, poput autoputa Bratstva i jedinstva.

"Posebno mi je zadovoljstvo da proslavljamo večeras 40. godina aktivnosti EIB-a, baš u Beogradu, gradu u kojem sam rođena", istakla je Negreova.

Podsetila je na reči nobelovca Ive Andrića da - "od svega što čovek podiže i gradi, ništa nije bolje i vrednije od mostova".

"Kroz naše projekte gradimo mostove između ljudi, zemalja i ekonomija ovog regiona, ali i između regiona i Evropske unije, kako bi se približili postavljanom cilju - članstvu u Evropskoj uniji. Čast mi je da Vam kažem da ulažemo u najbolje iz Srbije - u mlade ljude - od istaživačke stanice Petnica, naučno-tehnoloških parkova i naučnih instituta, do univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu... Ulažemo u vrtiće, osnovne i srednje škole.. i nadamo se da će upravo ti mladi ljudi napraviti razliku", istakla je Negreova.

Najavila je da EIB sa partnerima, planira obnovu Instituta za onkologiju, ortopedije na Banjici, porodilišta Narodni front, kao i da pomogne vodosnabdevanje i izgradnju gradskih pijaca širom Srbije uključujući - Valjevo, Prokuplje, Leskovac i Bujanovac, ali i mnoga druga mesta.

"Do sada smo uložili više od 10 milijardi evra u region, a polovina od tih sredstava je opredeljena za projekte u Srbiji. Ove godine potpisali smo ugovore vredne više od 600 miliona evra u regionu, što je gotovo dvostruko više nego za celu prethodnu godinu", istakla je Negreova.

EIB, dodala je, ima u planu da, samo u Srbiji, u budućnosti podrži projekte vredne više od milijardu evra u raznim sektorima širom zemlje, kombinujući kreditiranje sa donacijama.

"Mi smo tu da ostanemo i podržimo Srbiju i region na putu ka Evropskoj uniji, ali i mnogo duže nakon toga, kao što to činimo poslednjih 60 godina u Evropi", naglasila je Negreova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво