Skupština grada Niša predala aerodrom na upravljanje državi

Na sednici Skupštine grada Niša odlučeno je da Aerodrom "Konstantin Veliki" bude predat državi na upravljanje. I dok iz SNS-a očekuju dalji razvoj aerodroma, kao što je Vlada Srbije obećala, iz opozicije poručuju da je odluka štetna za Niš.

Na sednici Skupštine su glasala 43 odbornika, osam je bilo protiv, a jedan se uzdržao od glasanja.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je na današnjoj sednici gradskog parlamenta da aerodrom ne može sam da se finansira i da je Grad iz budžeta od 2009. godine uložio više od 800 miliona dinara na ime subvencija i da su se za taj novac mogli izgraditi vrtići, vodovodna i kanalizaciona mreža i drugi infrastrukturni projekti.

"Doneli smo odluku da razvijamo aerodrom. Na ovaj način ćemo biti oslobođeni obaveza koje su preuzete još 2009. godine i aneksom ugovora iz 2010. godine, kada smo imali obavezu da izvršimo eksproprijaciju za zemljište vredno nekoliko milijardi dinara", rekao je Bulatović u izjavi za Tanjug.

Naveo je da grad tu obavezu nikada nije izvršio zbog nedostatka sredstava.

Bulatović je dodao da će grad Niš na ovaj način biti oslobođen i daljih ulaganja, pre svega u održavanje postojećih kapaciteta, a kasnije i investicija i razvoja aerodroma.

"Zajedno sa državom smo izdvajali maksimum sredstava koje smo mogli i time obezbeđivali da aerodrom radi. Umesto što ćemo izdvajati stotine miliona u njegovo održavanje, a od 2009. godine do današnjeg dana smo izdvojili više od 800 miliona dinara, sada ćemo imati priliku da za taj novac sagradimo nove vrtiće, uradimo nove ulice, vodovode i sve ono što muči naše sugrađane, a država da ulaže i razvija aerodrom i time ga čini konkurentnim i značajnim i za grad Niš i jugoistok cele zemlje", naveo je Bulatović.

Šef odborničke grupe SNS-a Zoran Perišić rekao je da je odluka doneta u interesu građana, grada Niša i Aerodroma.

Perišić je rekao da nikome nije u interesu da se ugasi Aerodrom i da očekuje dalji razvoj "Konstantina" kao što je Vlada Srbije obećala. 

Opozicija poručuje da je odluka štetna za Niš

Na današnjoj sednici Skupštine grada Niša opozicija je tražila da se ova tačka povuče sa dnevnog reda, smatrajući da je odluka štetna za taj grad i da će ovom odlukom, kažu, grad izgubiti 70 miliona evra.

Odbornik DS-a Miodrag Stanković rekao je na pauzi zasedanja Skupštine Niša da se Demokratska stranka oštro protivi odluci da, kako je rekao, "niški aerodrom bude poklonjen Beogradu".

"Očigledno da ugovor sa 'Vansijem' koji Republika ima njih zapravo uslovljava da se donese jedna ovakva odluka", rekao je Stanković.

Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić i Branislav Jovanović, odbornik koalicije "Niš moj grad", ocenili su da je javnost morala da prisustvuje zasedanju Skupštine, što, kako su rekli, nije bilo dozvoljeno.

Rekli su da je "država uložila nula dinara u niški aerodrom", a da je oprema koja je uložena data na revers od strane beogradskog aerodroma.

Najavili su da će pokrenuti zahtev za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom zbog današnje odluke da se "Konstantin Veliki" dâ državi na upravljanje.

broj komentara 23 pošalji komentar
(subota, 23. jun 2018, 12:48)
anonymous [neregistrovani]

Naravno da ima razlog za ovo

Treba saslusati ( i proveriti) da li je istina sto suprotna strana iznosi o dogovoru izmedju drzave i kompanije iz Francuske u vezi sa aerodromom Beograd. Zasto da ne ? Ili ce biti laz ili istina. Pa da vidiomo ko laze.

(subota, 23. jun 2018, 08:46)
anonymous [neregistrovani]

Zlatna koka ili krava muzara

Upravni odbori stedstvo zarade. Nikola Tesla aerodrom prodat pa ovaj u Nišu dobro dodje da se napoje žedni.

(subota, 23. jun 2018, 07:45)
Uros [neregistrovani]

gogo

Najbolja odluka za aerodrom u Nisu ko ce bolje da ga vodi od drzave

(subota, 23. jun 2018, 06:50)
Mija [neregistrovani]

Niški aerodrom

Sasvim očekivana i logična odluka!

(subota, 23. jun 2018, 04:25)
anonymous [neregistrovani]

Zbogom aerodrom u Nisu

Predsednik je vec nagovestio da niski aerodrom od usta otima beogradskom, pa ce stoga morati da ga stornira. Placi voljena zemljo.

(subota, 23. jun 2018, 02:51)
Mitke [neregistrovani]

Aerodrom

Najbolje resenje,za ovako bitnu imovinu.

(subota, 23. jun 2018, 01:01)
milica [neregistrovani]

milica

Građani će biti na kraju zahvalni državi

(subota, 23. jun 2018, 00:30)
anonymous [neregistrovani]

Beograd

Beogradski aerodrom prodadose strancima.pa im sad da prodaju i Niski
Malo su uzeli za sebe pa sad hoce jos koji milion.
Neznaju oni da upravljaju,oni znaju smo da prodaju tude.

(petak, 22. jun 2018, 22:27)
Miloš [neregistrovani]

Aerodrom

Logično je da država preuzme punu odgovornost za upravljanje ovako velikim i važnim objektom.

(petak, 22. jun 2018, 22:03)
Dragacevac [neregistrovani]

@Siguranam sam

Svasta od tebe,valjda su oba aedroma u Srbiji,da nije beogradski negde drgde?