Pregovori o bescarinskoj trgovini Srbije i Irana

Srbija i Iran počinju pregovore o uspostavljanju bescarinske trgovine, rečeno je na sastanku mešovitog komiteta za privrednu sardanju u Privrednoj komori Srbije. Dobri politički odnosi, bezvizni režim i direktna avio-linija Beograd–Teheran, dovoljni su uslovi da iranski privrednici više investiraju kod nas.

Srbija bi mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunika Rasim Ljajić i pozvao privrednike iz Irana da ulazu u Srbiji.

Ljajić je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija–Iran, koji se održava u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom, rekao da je pokrenuta inicijativa za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Zato je pozvao srpske privrednike da iskoriste šansu i pristup tržištu Irana od 80 miliona ljudi, zemlji koja godišnje uvozi više od 70 milijardi dolara različitih porizvoda i roba.

Turizam, poljoprivreda i energetika su, naglasio je Ljajić, oblasti od obostranog interesa i potencijala za saradnju, a postoji mogućnost izvoza ovčjeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i različitih vrsta semena, poput suncokreta, soje i šećerne repe u Iran.

"Poruka poslovnim ljudima iz Irana je da dođu i investiraju u Srbiji. Vi ste u našu zemlju više nego dobrodošli", rekao je Ljajić.

Naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima bezvizni režim sa Iranom i uspostavljenu direktnu avio-liniju Beograd–Teheran što, ističe, olakšava dolazak i privrednika i turista iz Irana.

"Srbija je prošle godine privukla najviše stranih investicija od svih zemalja u regionu", naveo je Ljajić i istakao da bi zato dolazak iranskih privrednika značio da Srbija i Beograd mogu da budu regionalni centar za prisustvo iranskih privrednika u regionu.

Naveo je i da je planirana poseta Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koja će, kaže, biti pokušaj da se napravi sledeći iskorak u konkretnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

"Videćemo u oktobru koje je prvo prolazno vreme i da li smo napravili iskorak", rekao je Ljajić i dodao da je pred nama šansa za veliki iskorak u ekonomskoj saradnji, te da veruje da će stručnjaci iz Srbije raditi na modernizaciji termolektrana u Iranu.

Istakao je da je za 15 godina koliko je na čelu Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom nikada kao danas nije postojala veća politička volja i spremnost za ekonomsku saradnju.

Zajednička kompanija za povezivanje poslovnih ljudi

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su vesti sa bilateralnog sastanka sa predstavnicima Irana dobre, te da postoji volja da se sklopi sporazumu o slobodnoj trgovini.

"Postoji spremnost naših prijatelja da trgujemo kad je pitanju energetika i izvoz naših proizvoda", rekao je Čadež i istakao da se razgovaralo o tome da privredne komore učestvuju u formiranju zajedničke kompanije za povezivanje poslovnih ljudi dve zemlje kako bi se preduzeli konkretni koraci koji bi omogućili veću trgovinsku razmenu.

Podsetio je da je krajem februara otvorena nova era u saradnju Srbije i Irana, te da može da se konstatuje da je učinjen prvi napredak i da se razgovara o konkretnim projektima.

"Zato su dodatni podsticaj za naše privrednike pre svega dogovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini. Posle toga, najvažnije je razgovorati o otklanjanju najveće prepreke, a to je bankarska saradnja i uspostavljanje platnog prometa", rekao je Čadež.

Naveo je da je sa kolegama iz Irana sagledana lista proizvoda koje uvoze obe države, a koje bi mogle da ponude jedna drugoj po konkurentnijim cenama.

Iranski ministar: Veliki značaj Srbije 

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Muhamed Šariatmadari rekao je da Iran podržava teritorijalni integritet Srbije, da Srbija ima veliku važnost i značaj u ovom delu Evrope za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, te da su politički odnosi dve zemlje na najvišem mogućem nivou.

Naveo je da je predsedniku Aleksandru Vučiću preneo poziv zvaničnika Irana da posetu tu zemlju, što očekuje da će se desiti uskoro i da će tom prilikom doći i veliki broj privrednika iz Srbije.

Šariatmadari kaže da je za upotpunjavanje slagalice u odnosima dve države ostalo da se reši pitanje bankarske saradnje i uspostavljanja direktnog platnog prometa.

"Pregovaramo o uspostavljanju bescarinskog režima ali to nije moguće bez uvođenja platnog prometa i bankarstva između dve zemlje. Veoma su interesantne fabrike vagona za šta postoji mogućnost privatizacije", rekao je iranski ministar.

Pored ukidanja viznog režima, naveo je da je poslovnim ljudima iz Srbije omogućeno da šest meseci borave u Iranu, a da će to biti produženo na godinu dana, te predložio da Srbija obezbedi istu mogućnost za iranske privrednike.

Naveo je da je već uspostavljen vazdušni most između Beograda i Teherana i da očekuje od srpskih privrednika da preduzmu značajne korake u cilju jačanja ekonomskih veza.

Podržao je formiranje zajedničke kompanije čiji bi zadatak bio povezivanje privrednih subjekata dve zemlje i naveo da je dobio listu proizvoda koje Srbija uvozi, a Iran ih izozi, te upitao: "Zašto ne biste uvozili od nas te proizvode".

Mogućnosti energetske saradnje 

Šariatmadari je rekao da Iran ima 18,9 odsto sveukupne rezrve gasa na svetu, 9,7 odsto rezervi nafte, najviše u Ahvazu, po čemu je četvrta zemlja na svetu, poseduje 68 vrsta mineralne sirovine čije rezerve iznose 60 milijardi tona što je, kaže, sedam odsto sveukupnih rezervi mineralnih sirovina na svetu, te da je 11. proizvođač čelika u svetu i godišnje proizvede 200 miliona tona.

"Kada je reč o proizvodnji bakra, cinka, olova, srebra, zlata, kamenog uglja Iran se nalazi na vrhu svetskih proizvođača", rekao je Šariatmadari i naveo da Iran godišnje proizvede i 1,6 miliona automobila, teških teretnih vozila, građevinske mašinerija i poljoprivredne mehanizacije.

Obim proizvodnje petrohemije u Iranu je 52 miliona tona godišnje, kaže on i dodaje da je iz te zemlje prošle godine izvezeno 4,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda u različite zemlje.

"Nažalost, nismo zemlja sa velikim količinama vode, u stočarstvu smo uvoznici i u planu je da budemo uvoznici ovčjeg mesa iz Srbije", rekao je on i naveo spremnost Irana da sarađuje sa srpskim kompanijama u modernizaciji termoelektrana u Iranu koje imaju dragoceno iskustvo, te da očekuje da će vrlo brzo biti potpisani ugovori.

Srbija ima, kaže, veliki kapacitet i potencijal u oblasti proizvodnje šinskih vozila, a deo akcija "Goše" kupile su iranske kompanije.

Odlučnost da se učvrsti saradnja 

Predsednica Privredne komore Ahvaz Šahla Amori ocenila je da Poslovni forum pokazuje ozbiljnu odlučnosti Irana i Srbije za učvršćivanje ekonomske saradnje.

"Dve zemlje su na pragu novog iskustva u oblasti bilateralnih trgovinskih odnosa, iskustva koje će stvoriti nove pozitivne promene i još više približiti dve zemlje", rekla je Amori.

Pozvala je privrednike iz Srbije da preduzmu konkretne poteze u oblasti ekonomske saradnje i da prisustvuju forumu u Ahvazu, gradu za koji kaže da poseduje ogromne potencijale u poljoprivredi, čeličnoj industriji.

Iranski privrednici ocenjuju da je današnji forum važan za saradnju dve države, a među njima je i direktor iranske firme NSBORNA Siamak Kolbadi.

Kolbadi za Tanjug kaže da njegova firma već 10 godina sarađuje sa Institutom za seme u Novom Sadu i da je najveći uvoznik semena iz Srbije, te da očekuje da će izvoz biti povećan.

Istakao je važnost prenosa tehnologije u toj oblasti iz Srbije, te da očekuje dolazak iranskih studenata kojima će iskustva Srbije biti od velike pomoći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво