Srbija se dogovorila sa MMF-om o novom aranžmanu

Sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, Srbija je postigla dogovor o novom aranžmanu, poznatijem kao "čuvarkuća", koji ima savetodavnu ulogu i ne uključuje finansijsku pomoć. Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut potpuno do kraja godine, a ne fazno, kaže Siniša Mali. Sa MMF-om smo se dogovorili o povećanju plata u javnom sektoru, a koliko tačno, znaćemo u septembru, rekao je ministar finansija.

Novi program "Instrument koordinacije politika" (PCI) osmišljen je s ciljem da obezbedi okvirnu politiku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku, a tokom trajanja ovog programa MMF ima više savetodavnu nego kontrolnu ulogu. 

Predviđeno je da aranžman traje 30 meseci. 

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će trajati do januara 2021. 

Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća", koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć.

Navodeći da su vođeni teški ali konstruktivni pregovori sa misijom MMF-a, Mali je rekao da poslednji podaci govore da, u prva tri meseca ove godine, Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

To je, kako je konstatovao, ogroman rast koji nas svrstava u "top tri ekonomije u Evropi" kada je reč o stopama privrednog rasta.

"Do kraja godine naš rast će biti 3,5 ili 3,6 ili 3,7 odsto, što su već visoke stope rasta", istakao je Mali. 

Ministar finansija izjavio je da će se u septembru tačno znati koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

"MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018. godinu, odnosno za 2019. godinu", rekao je Mali na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a.

Mali je precizirao da je sa tom međunarodnom finansijskom institucijom dogovoreno da će Zakon o privremenom smanjenju penzija biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.

"Bila je ideja da idemo fazno, ali mi imamo dovoljno fiskalnog prostora da to u potpunosti uradimo ove godine i to je sjajna vest za naše najstarije sugrađane", istakao je Mali.

Ministar finansija je dodao da je dogovoreno da će se povećati penzije za sve one penzionere koji nisu bili obuhvaćeni tim zakonom.

Najavio je da će u septembru, kada se očekuje ponovni dolazak misije MMF-a, biti poznato koliko fiskalnog prostora, odnosno novca imamo u budžetu kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće.

"Još je rano da izađemo sa pravim, tačnim ciframa, zato što je jun mesec. Sve ide kako treba u našem budžetu i prilivi i imamo veliki suficit i taj će iznos biti što veći mogući", rekao je Mali govoreći o povećanju penzija.

Kada je reč o platama u javnom sektoru, Mali kaže da su sa MMF-om o tome bili teški razgovori, ali da je ipak dogovoreno povećanje plata u javnom sektoru.

"Koliko tačno, znaćemo isto tako u septembru ove godine, kada budemo videli tačan budžetski prostor koji imamo za ovu namenu. Očekujem značajno povećanje plata, ali što je još važnije, očekujem i početak reformi platnih razreda, odnosno platnog sistema u javnom sektoru, koji očekujemo da ćemo početi već od januara 2019", izjavio je Mali.

MMF: Makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri 

Šef misije MMF-a Džejms Ruf je izdao saopštenje u kojem se kaže da će, na osnovu preliminarnih nalaza misije, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, nakon što ga odobri uprava, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, radi razmatranja i donošenja konačne odluke. 

Razmatranje tog dogovora na sednici Izvršnog odbora MMF-a je okvirno planirano za sredinu jula, naveo je Ruf.

"Misija MMF-a je na nivou tima sa vlastima Srbije postigla dogovor koji treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a, o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI", pojasnio je Ruf.

Precizira da je PCI novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir politika predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a.

Program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda. 

"Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenata u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije", jasan je Ruf.

Navodi i da fiskalna politika pod okriljem PCI ima za cilj očuvanje pozitivnih rezultata koje nije bilo lako postići, u cilju obezbeđenja stabilne silazne putanje javnog duga, uz pružanje podrške bržem održivom rastu.

Ruf kaže da MMF očekuje da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit.

"Od 2019. godine pa nadalje, cilj programa je nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50 procenata BDP-a do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena targetirana smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada", naveo je Ruf.

Takođe, dodao je, ovaj program bi omogućilo ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP-u. 

"Program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi", naveo je Ruf.

Prema njegovim rečima, reforma poreske administracije će pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima, a jačanje fiskalnih pravila će obezbediti održivost budžetske politike na srednji rok.

Postojeći okvir za targetiranje inflacije je, navodi, i dalje odgovarajući u smislu održavanja stabilne inflacije i apsorpcije eksternih šokova. 

PCI, kaže Ruf, ima za cilj dalje jačanje koordinacije sa Upravom za javni dug u svrhu upravljanja likvidnošću i promovisanje dinarizacije.

"Reforme nadzora i regulacije u finansijskom sektoru fokusiraće se na unapređenje otpornosti, puno usklađivanje sa standardima EU i završetak reformi državnih finansijskih institucija", ističe Ruf i dodaje da će PCI takođe podržati vlasti Srbije u naporima da se pozabave utvrđenim slabostima okvira za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Navodi i da primena sveobuhvatnog paketa strukturnih i institucionalnih reformi ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja radi pružanja podrške bržem privrednom rastu predvođenom privatnim sektorom. 

"Prioriteti u pogledu politike uključuju borbu protiv sive ekonomije, dalje povećanje učešća u radnoj snazi, reformisanje ili iznalaženje trajnog rešenja za javna i državna preduzeća, i unapređenje kvaliteta i transparentnosti državne statistike", zaključio je Ruf, uz zahvalnost vlastima Srbije na gostoprimstvu i, kako je naveo, tesnoj saradnji.

Tabaković: U aprilu najniži nivo problematičnih kredita do sada

Nivo problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru Srbije na kraju aprila iznosio je 8,8 procenata, što je najniži nivo otkako se ovaj podatak prati, saopštila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima MMF-a, Tabakovićeva je navela da je prethodni podatak pokazao da je nivo NPL-ova bio 9,2 odsto.

"Značajnim snižavanjem referentne kamatne stope, Narodna banka Srbije je uticala da kamatne stope na dinarske kredite privredi i građanima padnu na najniži nivo, doprinoseći i na taj način rastu raspoloživog dohotka", izjavila je Tabakovićeva.

To su, kaže, činjenice i rezultati koji su postignuti zahvaljujući doslednom sprovođenju ekonomskog programa dogovorenog sa MMF-om, ali ističe da ostaje još mnogo toga da se uradi i da se Srbija, kada postigne dogovor, tog dogovora i pridržava.

Naglasila je da treću godinu zaredom postoji puna pokrivenost deficita stranim direktnim investicijama, da je inflacija niska i stabilna, kao i da je relativno stabilan kurs, te da je zadatak održati postignute rezultate u reformi čiji je krajnji ishod povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru i poboljšanje životnog standarda svih građana.

Očekuje da će uz pomoć MMF-a održiv rast biti zasnovan pre svega na investicijama koje će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost. 

Istakla je da se održiv razvoj zasniva na odličnim rezultatima fiskalne politike koji su postignuti koordinacijom Vlade Srbije i NBS.

Postignuti rezultati omogućili su i da novi aranžman bude u formi savetodavnog, nefinansijskog Instrumenta za koordinaciju politika, te se zaključenje novog aranžmana sa Srbijom očekuje sredinom jula.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво