"Beko" izašao iz stečaja

Posle više od 15 godina čekanja, akcionari beogradskog preduzeća "Beko" a. d. u stečaju mogu se nadati skoroj isplati. Stečajni sudija Mihajlo Koruga podneo je 8. juna završni račun delimične deobe. Na računu beogradskih "krojača" sada je preko 2,8 milijardi dinara, tako su jedna od retkih firmi koja će isplatiti sve poverioce, a ostaće im novac i za isplatu oko 5.000 akcionara, bivših radnika.

Ogromna imovina "Beka" ni posle 15 godina nije nestala. Na dobitku će biti i mali akcionari i penzioni i akcijski fond, jer mogu da računaju na oko 40 odsto od gotovo 23,5 miliona evra.

"Mi smo predložili da se iznos od 2,821 milion podeli akcionarima, s tim što oko 40,54 odsto pripada državi, što je 1,143 miliona dinara, a ostali deo bi pripao akcionarima. S tim što je jedna akcija vrednovana iznosom od 5.194 dinara, tako da bi jedan akcionar koji ima 100 akcija dobio oko 520.000 dinara", kaže stečajni upravnik Mihajlo Koruga.

Centralna zgrada "Beka" u stečaju prodata je još 2007. godine i tu se najviše para zaradilo. Za prodaju su ostale još dve robne kuće u Beogradu i Vrbasu i prodavnice od čije se prodaje očekuje dodatnih tri miliona evra prihoda u stečajnoj masi.

Nažalost, mnogi radnici nisu dočekali da naplate svoje akcije u fabrici. Ali jesu njihovi naslednici.

"Akcije čekamo brat i ja skoro 16 godina, nasledili smo ih od naše pokojne majke, koja je radila u fabrici. I da kažem, pravda je zadovoljena, iako nismo još dobili. Da je to bilo malo ranije, možda bi se taj novac pametnije ulagao", rekla je naslednica Vesna Đolović.

Iako bi stečajni sud mogao da odobri isplatu već sredinom jula, Vojska Srbije bi to mogla da uspori pa i umanji iznos za isplatu.

Naime, vojsci je od imovine "Beka" isplaćeno 3,5 miliona evra, a oni smatraju da im pripada 12 miliona evra, zbog čega su se obratili Vrhovnom kasacionom sudu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво