"Tanap" – projekat mira i stabilnosti u regionu

Turska danas otvara gasovod "Tanap" kojim će dobijati gas iz Azerbejdžana preko Gruzije, a Evropa nove dotoke gasa. Srbija nastoji da se preko Bugarske priključi na novi gasovod. Puštanju u rad, na poziv tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Transanadolijski gasovod 'Tanap' je projekat mira i stabilnosti u regionu", izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

"'Tanap' je strateški projekat za Tursku, Azerbejdžan i čitavu Evropu", izjavio je Jildirim uoči  svečane ceremonije otvaranja tog gasovoda u Eskišehiru u Turskoj koji je planiran za 17.30 po našem vremenu. 

"Azerbejdžan, koristeći svoje energetske potencijale, i Turska, koristeći svoje kapacitete za transport, uspeli su da izmene energetsku mapu regiona", saopšteno je iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Tanap - Transanadolijski gasovod" nadovezuje se na "Tap - Transjadranski gasovod". Zajedno čine Južni gasni koridor, koji će kroz više zemlja dopremati gas do Italije. Ima i podršku Evropske unije.

Gasovod "Tanap", vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

broj komentara 0 pošalji komentar