Poranila berba višnje, voćari i kupci čekaju cenu

Iako je berba poznate oblačinske višnje počela na teritoriji cele Srbije, proizvođači u mnogim krajevima još ne znaju po kojoj ceni će prodavati ovogodišnji rod. Kao i prethodnih godina, nadaju se da će otkupna cena za koji dan biti poznata i da ona ne bi trebalo da bude niža od 50 dinara po kilogramu. Zbog visokih temperatura u protekla dva meseca, u Pomoravskom kraju berba višnje počela je nekoliko dana ranije.

Stotinu berača na parcelama Luke Miličića u Kovačevcu kod Jagodine proteklih nekoliko dana obralo je više od 60 tona višnje. Rod je solidan, kvalitet nešto slabiji. Miličić je već ugovorio isporuku od oko 130 tona tog voća.

"Pratimo cenu koja se na tržištu izdiferencira i lako se oko toga dogovorimo", kaže Luka.

Zahvaljujući dugogodišnjoj, uspešnoj saradnji i brzoj isplati za berbu i ove godine odazvao se veliki broj berača. Zadovoljni su poslom, a rade i stariji. Uberu i po 20 gajbi višanja.

Višnja je najznačajnija poljoprivredna kultura u opštini Knjaževac i njenu proizvodnju lokalna samouprava intenzivno podstiče.

"Knjaževac već možemo nazvati opštinom višnje, jer je poslednjih nekoliko godina, pre svega intenzivnim subvencionisanjem od nekih 500 hektara, otišla na preko 3.000 hektara pod voćem. Cena višnje se i dalje formira, za prvu klasu se očekuje da bude 70-80 dinara", navodi Igor Stevanović, zamenik predsednika opštine Knjaževac.

Stručnjaci napominju da su klimatske promene doprinele da voće, pre svega višnja, istovremeno sazri u celoj Srbiji.

"Imamo sada plantaže koje kreću sa berbom u Leskovcu, Toplici, Šapcu i praktično cela Srbija kreće berbu višnje. To je, naravno, loše i za proizvođače i za berače, loše je za hladnjačare, sve to treba odraditi, preraditi i spremiti za izvoz", objašnjava Dragan Paunović, agroekonomista iz Prokuplja.

Branje višanja trajaće dve nedelje, a većina proizvođača u Srbiji za sada najviše brine da berbu završi u optimalnom roku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво