MMF u Beogradu, Mali se sastao sa Rufom

Delegacija MMF-a u naredna tri dana razgovaraće sa srpskim zvaničnicima kako bi okončala pregovore o novom aranžmanu. Sa šefom misije Fonda Džejmsom Rufom sastao se ministar finansija Siniša Mali.

Prethodni, trogodišnji sporazum završen je u februaru i ovaj novi bi trebalo da bude nastavak rada na već započetom – reformi javnih preduzeća, uprave i sistemu plata i penzija.

Novi aranžman sa MMF-om, za razliku od prethodnog, koji je bio kontrolni i kada je iz predostrožnosti Srbija mogla da koristi finansijsku pomoć, trebalo bi da bude savetodavni, takozvani čuvarkuća. Neće uključiti finansije, ali bi trajao kao i prethodni – oko tri godine.

Uoči finalizacije dogovora sa MMF-om, i ministar finansija i stručnjaci su saglasni da je on Srbiji potreban kako bi privreda rasla, bila konkuretna, ali da u tome ima dosta izazova.

Uoči pregovora sa MMF-om Siniša Mali je rekao da očekuje teške, ali konstruktivne razgovore. "Već četiri godine radimo sa njima i one najteže odluke su iza nas", rekao je Mali.

Naveo je da je u prethodnom periodu ideja bila da se stabilizuju finansije. "To smo uspeli, za građane je važno da znaju da iz meseca u mesec ostvarujemo suficit u našem budžetu, dakle fiskalna disciplina je na nivou, vodimo računa o svakom dinaru", istakao je ministar finansija.

Ukazao je da je cilj novog aranžmana da se nastavi sa onim dobrim što je urađeno – fiskalnom disciplinom i da se vodi računa o svakom dinaru, ali i da se otvori prostor za rast investicija i BDP-a.

"Rast BDP-a je u prva tri meseca bio 4,6 odsto, naša ekonomija je jedna od najbrže rastućih u Evropi, želimo da nastavimo tim putem jer nam to otvara put za nove investicije, nova radna mesta, rast plata i penzija, o čemu ćemo takođe razgovarati sa MMF-om", zaključio je Mali.

Ružić sa Rufom o reformi sistema plata

I ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa Rufom o rezultatima reforme javne uprave, sa posebnim osvrtom na reformu sistema plata.

Ministar je istakao da na leto započinju pregovori sa sindikatima o utvrđivanju koeficijenata u javnim službama i da je to najteži posao jer se reforma sistema plata odnosi na 470.000 zaposlenih.

Ružić se zahvalio misiji MMF-a na podršci u prethodnom periodu i istakao nadu da će se u narednom periodu saradnja produžiti jer, kako kaže, ekspertska podrška biće od velikog značaja da se sa reforom sistema plata nastavi.

Tu podršku, kako je istakao, najviše očekuje u pogledu utvrđivanja finansijskih efekata promena koje reforma donosi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво