Mali: Od decembra ili januara veće penzije

Datum ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija u Srbiji biće saopšten u sredu, nakon završetka razgovora delegacije Međunarodnog monetarnog fonda sa ministrom finansija Sinišom Malim, a uvećan iznos na svojim računima penzioneri će videti u decembru ili januaru sledeće godine.

Ministar finansija Siniša Mali kaže za Tanjug da novca za penzije ima dovoljno u budžetu, da će one u narednim godinam biti sve veće.

Navodi da će se sa MMF-om u ponedeljak razgovarati i o – povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru, reformi javnih preduzeća, smanjenju parafiskalnih nameta, brojnih poreza i doprinosa koji opterećuju privrednike, ali i mogućnostima za umanjenje akciza na gorivo.

"Novca za penzije ima u budžetu", jasan je Mali i precizira da je samo stvar dogovora sa MMF-om kada će početi isplata uvećanih penzija i da bi to moglo da bude, "ili u novembru, da bi se prva penzija 'videla' u decembru, ili u decembru, da bi se prva penzija 'videla' u januaru".

"Penzioneri su podneli najveći teret reformi", navodi ministar i poručuje da su "teška vremena iza nas", te da će odluka o ukidanju zakona o umanjenju penzija najviše značiti starijim građanima koji imaju najniže penzije, 25.000 i 30.000 dinara.

Dodaje da nijedan penzioner neće imati manju penziju nego što je imao 2014. godine.

"Nijedan penzioner u Srbiji neće imati manju penziju nego što je imao 2014. godine, a svi penzioneri će imati između 8,4 i 13 odsto veću penziju u odnosu na period od pre četiri godine", kaže Mali.

Na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu nekih udruženja penzionera da će podneti tužbe za nadoknadu štete zbog probijanja roka za ukidanje zakona koji je bio postavljen za kraj 2017. godine, Mali kaže da nema podatke o njihovim konkretnim zahtevima, ukoliko, kaže, oni postoje.

"Ne smatram da je bilo ko oštećen, ali svako ima pravo na svoje mišljenje, pa na kraju krajeva, neka neki sud odluči da li su u pravu. Smatram da nisu u pravu, da smo svi zajedno prošli kroz veoma težak period, ali sve te teške mere su iza nas, mnogo je lepši period ispred nas", poručio je ministar.

Stanje u budžetu je mnogo bolje 

Govoreći o predstojećim sastancima sa delegacijom MMF-a, koja će boraviti u Beogradu od 11. do 13. juna, kaže da očekuje nastavak aranžmana sa tom međunarodnom institucijom i podseća da brojke pokazuju da je naša "pregovaračka pozicija" čvrsta.

To ilustruje podacima da je u prvih pet meseci ove godine ukupan suficit u budžetu 2,2 milijarde dinara, a da je ranije bio planiran deficit od skoro 37 milijardi.

"Dakle, mnogo je bolje stanje u budžetu. Želim da sa MMF-om nastavimo saradnju i pregovaramo o novom aranžmanu do 2021. godine kako bi sve one rezultate koje je Vlada ostvarila u prethodnom periodu, a na osnovu teških i hrabrih odluka iz 2014. godine sačuvali, ekonomiju dodatno unapredili, i kako bi u budućnosti srpska ekonomija bila još stabilnija i jača", objašnjava Mali.

Najveći izazov kao novom ministru finansija biće mu, kaže, da Srbija, pored održanja fiskalne stabilnosti, zadrži pozitivnu stopu rasta BDP-a koja, podseća, u prva tri meseca ove godine iznosi 4,6 procenata više u odnosu na prošlu godinu.

U razgovoru sa predstavnicima MMF-a pokušaće da pronađe i nove modele za dalji rast ekonomije kako bi se poboljšalo poslovanje privrede i građana.

"Razmišljamo o smanjenju nekih poreza, doprinosa, parafisklanih nameta, koji trenutno postoje u privredi Srbije, a možda i akciza o kojima se priča ovih dana", rekao je Mali.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2018, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

Penzije

Nije svejedno dobiti penziju sada poveca nu ili u decembru.posto para ima dajte je sada
.

(subota, 09. jun 2018, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

Obrnuto

Ja mislim sada kad smanje cene goriva a mora ce jer u evropi medju najakupljima smo dy ce posle tog dmanjenja goriva smanjiti i penzije

(subota, 09. jun 2018, 06:32) - anonymousdjoka [neregistrovani]

Penzije

Šta je sa penzijama od 18500za 40 godina staža dali je to pošteno

(subota, 09. jun 2018, 00:32) - anonymous [neregistrovani]

Da,da

Dotle ce sve cene otici gore za 15%.

(petak, 08. jun 2018, 18:11) - Pavle [neregistrovani]

Мали: Од децембра или јануара веће пензије

Ohrabrujuce vesti za nase najstarije gradjane .

(petak, 08. jun 2018, 17:24) - Lola [neregistrovani]

Мали: Од децембра или јануара веће пензије

Svako povecanje uvek dobro dodje nasim penzionerima!

(petak, 08. jun 2018, 16:30) - sneska [neregistrovani]

povecanje

Bitno je da tog povecanja bude a sad da li ce u decembru ili januaru,sasvim je svejedno

(petak, 08. jun 2018, 16:26) - ivan [neregistrovani]

kiki090@gmail.com

Nadam se da će penzije biti uvećavane i češće.

(petak, 08. jun 2018, 16:18) - Milanka [neregistrovani]

Prevremene penzije

Da li se priča sa mmf o ukidanju umanjenja penzija zbog prevremeno odlaska kada se napuni 65 godina starosti.Zelim ministru sreću i uspeh na novim zadacima i da obraduje nas koji smo se penzionimali prevremeno

(petak, 08. jun 2018, 14:19) - Mita [neregistrovani]

Vece penzije

Mali je vec poceo da uredno obavlja svoje ministarske obaveze. Penzionere cekaju bolji dani.