"Malina mora da bude i ostane srpski brend"

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević kaže za RTS da Nacionalni savet za maline neće određivati cenu i da je tokom jučerašnjeg sastanka dogovoreno da se problemi malinarstva rešavaju na strateški način. Ističe da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama za otkupnu cenu – kako bi se balans oko loše cene postigao dogovorom malinara i hladnjičara. Poručuje da država mora da učini da malina bude i ostane srpski brend.

Velimir Stanojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima malinara dogovoreno da se problemi malinarstva rešavaju na strateški način.

"Mi smo juče imali sastanak sa predstavnicima malinara Udruženja 'Limska dolina' iz Prijepolja, 'Limska dolina' iz Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Užice, koji su okončali protest. Imali smo jedan dug razgovor. Dogovorili smo se da probleme malinarstva rešavamo ne na dnevnom nivou kada počne berba, već na jedan strateški način", navodi Stanojević.

Dodaje da ne može da kaže kolika će biti cena malina, zato što je to stvar tržišta.

"Ono što smo se juče dogovorili i ono na čemu ćemo insistirati kod hladnjičara jeste da se ne utvrđuju dnevne već akontne cene", navodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaje da država već sprovodi deset do 15 mera kojima podstiče malinarstvo i uopšte voćarstvo.

Navodi da Nacionalni savet za malinu neće određivati cenu.

"Nacionalni savet za malinu formiran je na zahtev pre svega proizvođača malina – njihovih udruženja. U njemu će pored ostalih biti i dva predstavnika ministarstva. Mi treba da izradimo strateški dokument gde ćemo prvo definisati aktuelnu situaciju koja se tiče proizvodnje i prerade malina i da praktično sledeće godine ne dolazimo u situacije u koju smo došli ne samo ove, već i prošle godine", navodi Stanojević.

Dodaje da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama.

"Mi kao ministarstvo i država ćemo pomoći tako što ćemo posredovati kada su krizne godine što se otkupne cene malina tiče, da taj balans, te loše cene, zajedno podele dogovorom i jedna i druga strana", rekao je državni sekretar o mogućnosti rešavanja problema cena maline između malinara i hladnjičara.

Poziv malinarima da se udružuju 

Na zahtev malinara da se razbiju karteli hladnjačara navodi da nema dokaza za to i poziva malinare da se udružuju.

"Što se tiče kartela, ja nemam dokaza za to. Malinare pozivam da se udružuju u udruženja, zadruge, da budu složni i da oni zajedno nastupaju jače i bolje, a da mi kao država pomognemo svojim podsticajima", navodi Stanojević.

Veruje da će ipak doći do dogovora između malinara i hladnjičara.

"Te krizne godine se često događaju i oni nekako na kraju to izbalansiraju. Nikad niko ne bude zadovoljan, pogotovo proizvođači, ali ja ipak mislim da ove godine ipak neće biti tako crno kao što su pretpostavili pre neki dan", navodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Navodi da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede jačanje prerađivačkih kapaciteta. Ističe da država mora da učini da malina bude i ostane srpski brend.

"Mi kao država moramo da učinimo sve da malina bude i ostane još veći izvozni brend ove zemlje", zaključio je Stanojević.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 08. jun 2018, 23:22) - anonymous [neregistrovani]

Мислим да је узрок свих наших проблема - лењост!

Где год да се окренеш влада лењост, уз понеки светао пример... Арчибалд Рајс је пре скоро 100 година написао ''Чујте Срби'' и оно што мене разочарава је то да се ништа није променило у земљи Србији... прочитајте и сами се уверите...

(petak, 08. jun 2018, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Slobodno trziste!

Resenje je u slobodnom trzistu ali to znaci i otvaranje granice i omogucavanje stranim otkupljivacima da direktno uzimaju od proizvodjaca,tek tada bi videli koja je realna cena maline!

(petak, 08. jun 2018, 18:25) - gliša 2 [neregistrovani]

Šta se to s nama događa

Zar sve neko drugi mora umesto nas da misli. Maline i još neki proizvodi mogu za sobom da povuku veliku prerađivačku industriju, a sa njom i proizvodnju staklene ambalaže i raznih tehničkih proizvoda za industrijsku i kućnu preradu. Znate li vi šta je Japan bio za Kinu 1968 godine, a pogledajte gde je danas Kina. Slobodna trgovima je dobra, ali stihija nikad nije bila. Ništa ne treba čekati da dođe samo od sebe. Država i ministarstva trebaju da imaju ekspertske grupe koje će raditi na opštem razvoju svih grana proizvodnje u Srbiji. Pomoću IT stručnjaka i programera treba prošetati kroz Srbiju i ubaciti u program šta se sve može u Srbiji i šta sve narod može i ume da napravi. Kao što čovek koristi mali procenat mozga, tako i mi malo koristiimo sve mogućnostu i potencijal zemlje i ljudi, pogotovu mladih i ambicioznih ljudi. Vidim da nam je krenulo, ali to mora da bude još više i još brže. Ko previše čeka ostane zadnji u redu. Priznajte da pored ovoliko muka što prolazi naš narod, mi više nemamo pravo ni na sekund čekanja i otezanja. Samo napred! Pozdrav avima od Gliše.

(petak, 08. jun 2018, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

Замрзнута малина у Русији кошта од 2-3 евра/кг...

...ово може лако да се провери - да не би слушали ''бајке'' о црвеном злату, српском бренду итд.... Свежа малина екстра квалитета у паковању од 125гр. кошта од 20-50 евра/кг из Чилеа и Пољске - српску нисам видео (живим овде 8 година!). Зашто нема српске малине тог квалитета у Ру питање је сад, међутим кружи прича међу нашим земљацима да је наша малина ''Ш'' квалитета стизала у гајбицама са циглама, камењем итд. да би ''добила'' на тежини...

(petak, 08. jun 2018, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

proizvođač

Ja sam pokosio svoje maline, neću više da me boli glava, da svoj znoj i krv poklanjam ne želim nikome. Naravno da država ne želi da reaguje, i meni neko kad bi platio za kampanju pred izbore ne bih hteo da idem protiv njih. Malina teško da će ostati srpski brend.

(petak, 08. jun 2018, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

tržište

Kakvo tržište? Mi i nemamo tržište, već se posluje klanski. Zbog čega nema stočarstva u Srbiji? Kakve zadruge? O čemu vi pričate? Zadruge bi pomogle ali ne na nivou formiranja cena, otkupljivači su ti koji diktiraju cenu.

(petak, 08. jun 2018, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Malina

Dugotrajno resenje je da drzava garantuje otkup u sopstvenoj reziji u narednih 5 godina i tako nadalje po ceni recimo od 180 dinara a hladnjacari neka se takmice posle ko ce dati vise a sama drzava nece biti u gubitku ako ta ista malina u rusiji recimo kosta 940 dinara.ima tu dosta posla da bi se sve to uredilo i funkcionisalo ali ako mislimo da selo opstane mora se napraviti dugotrajno resenje za narednih 100 godina i sigurno cemo biti uredjena zemlja bez korova

(petak, 08. jun 2018, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

malina

Slabo vidjam prirodne sokove i marmelade od maline po prodavnicama. U restoranima nema domacih kolaca, sladoleda .. od maline.
Ovaj brend mora da bude vidljiv u svim poslasticarnicama i restoranima, po bilbordima itd. Tek onda je to brend jedne zemlje. Naravno ako i Srbi sami obozavaju maline.

(petak, 08. jun 2018, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Malina

Samo nastavite da snižavate cene i neće nikada više biti brent. Sve poskupljuje, i život i proizvodnja a malini spada cena... koja je neki brent i kao najbolja u srbiji. Ako je srpska malina cenjena u svetu onda mora i cena da se bolje proceni. Živim u parizu i jedino mesti gde sam video tu čuvenu našu malinu je u žamrživačima u diskunt prodavnici...