Markovićeva: Prošlog meseca vraćeno 23 milijarde dinara

Povraćaj PDV- a je u proteklim godinama u dramatičnom porastu, a samo u prošlom mesecu vraćeno je 23 milijardi dinara po ovom osnovu, navela je direktorka Poreske Uprave Srbije Dragana Marković.

"To su ogromne cifre i one izuzetno rastu. Pre svega, kontrole poreza PDV-a je naša osnovna delatnost", rekla je Dragana Marković.

Govoreći o primeni novog pravilnika o evidentiranju PDV-a ističe da je upravo osnovna delatnost Poreske uprave, utvrđivanje, kontrola i naplata poreza a da smatra da će se novim pravilnikom smanjiti broj kontrola ali da to ne znači da ih neće biti.

"Duh čitavog našeg programa transformacije je smanjivanje represivnih mera i povećanje dobrovoljnog poštovanja propisa, naš cilj nije represija", rekla je Markovićeva govoreći o procesu transformacije Poreske uprave u Srbiji, što će biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati sledeće nedelje sa delegacijom MMF-a u Beogradu.

Dodaje da prošlo vreme kada se nije plaćao porez.

"Prošlo je vreme kada niste plaćali poreze i da se bavite time kako da neplaćate poreze", rekla je direktorka Poreske Uprave Srbije na panelu "Predvidivost i dosledna primena poreskih propisa uslov za nove investicije" u organizaciji Američke privredne komore u Beogradu.

"Veliki broj 'fantomskih preduzeća'"

Dodaje da je tokom kontrola firmi u Srbiji vezano za povraćaj PDV-a pronađen ogroman broj "fantomskih preduzeća".

Navodi da Poreska uprava priprema postepeno skraćivanje rokova za vraćanje PDV-a ali je navela da o tome za sada ne može detaljnije da govori dok se ne postigne krajnji dogovor sa Ministarstvom finansija kao nadležnom institucijom.

Na pitanje moderatora panela Slavka Carića, predsednika Odbora Američke privredne komore u Beogradu, da li je moguće da se u narednom periodu izmeni visina kazne od 500.000 dinara za preduzeća ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu u terenskoj kontroli, Markovićeva je ocenila da bi izmene bile dobre ali da postoje različita mišljenja unutar nadležnih institucija po tom pitanju.

Razlog za eventialne izmene je taj, što na primer trafika ili neka ogromna kompanija plaćaju isti iznos kazne, a privrednici predlažu da se naj iznos svede na određeni procenat u zavisnosti od "jačine firme".

Markovićeva je rekla da su ranijem periodu Poreskoj upravi "ispod radara" bili oni koji se na primer bave pružanjem stomoatoloških usluga ili male auto-škole, a da je kontrolom upravo u tom sektoru malih firmi otkriven "dodatni poreski prihod" koji nije bio prijavljivan.

"Tu se dešavalo nešto što je verovatno zbog fiskalne izdašnosti bilo ispod radara Poreske uprave. Sad smo tu otkrili dodatne poreske prihode kao i kod sala za venčanje gde bude po 300 i 500 gostiju na venčanju, a u poreskim prihodima se prikaže da je bilo 20 ili 30 gostiju", rekla je direktorka Poreske Uprave Srbije.

Učesnici panela su ocenili da je reforma Poreske uprave krenula u dobrom pravcu, da ima pomaka ali da je potrebno dodatno ubrzati reforme i pojasniti mnoge propise koje muče privrednike.

"Do sada je u procesu transformacije Poreske uprave u Srbiji u opštinama otvoreno 37 šaltera za direktnu komunikaciju sa građanima koji imaju pitanja za poreznike", rekla je Markovićeva i istakla da je glavna težnja Uprave da postoji "klijentski odnos" sa poreskim obveznicima.

Navodi da je ranije Uprava imala 178 organizacionih jedinica a da je taj broj u postupku transformacije pao na 78. Takođe, podseća da je vlada još 2015. godine usvojila proces transformacije a da je prošlog oktobra usvojen i Akcioni plan.

Kaže i da je 2011. godine Poreska uprava imala 11.000 zaposlenih a da danas broji oko 5.200 zaposlenih čiji je prosek godina 54.

Podsetila je i da je Uprava formirala i posebnu jedinicu za analizu rizika kao i da su sve poreske prijave prevedene u elektronski oblik.

Navodi da Poresku upravu već dugi niz godina muči to što je u njenoj nadležnosti da se bavi sa 26 različitih aktivnosti pored osnovne delatnosti, pa tako, kaže, bave se taksama za odvodnjavanje (izdato 1,6 miliona rešenja), zatim, povraćajem poreza za opremu za bebe (izdato 46.000 rešenja) i drugima.

Prema istraživanju Američke privredne komore, nepredvidivost poreskih propisa je skočila sa petog mesta na prvo, predočeno je na sastanku sa direktorkom Poreske uprave Srbije.

Komora želi i Zakon za ujednačavanje inspektorskog nadzora i upravnog postupka.

Predsednica Američke privredne komore je ocenila da je Poreska uprava u prethodnom periodu značajno pojednostavila podnošenje poreskih prijava i učinila velike napore u borbi protiv sive ekonomije.

Kosovo i Metohija kao novi poreski raj

U Poreskoj upravi primetili su da sve više firmi seli sedište na Kosovo i Metohiju kao u novi poreski raj.

Markovićeva kaže da je problem evidentiran i da se to može sprečiti uvođenjem aplikacije za strožu kontrolu fantomskih firmi.

Ipak, umnožavanjem dodatnih poreskih procedura po tom osnovu u Američkoj komori nisu zadovoljni.

"To je bio kontekst njenih mehanizama koje treba da spreče seljenje firmi i profita na neke druge teritorije, između ostalog i na Kosovo. Dakle, ono što smo mi stavili njoj do znanja je da ta rešenja moraju da budu koncipirana tako da budu selektivna tamo gde zaista postoji rizik od zloupotraeba, a da se ne primenjuje tamo gde firme vrlo uredno na vreme izmiruju svoje obaveze", kaže Tanja Unguran iz Američke privredne komore.

broj komentara 0 pošalji komentar