Poljoprivrednici trljaju ruke, ječam obećava dobar rod

Jesenas je ječmom u Srbiji zasejano oko 80.000 hektara, što je višegodišnji prosek. Tamo gde su primenjene agrotehničke mere, kao što je to slučaj sa poljoprivrednim imanjem "Zlatica" pored Zrenjanina, gde je pod ječmom oko stotinu hektara, prvi prinosi obećavaju dobar rod i kvalitet.

Prethodne jeseni, ječam je na području pet opština srednjeg Banata zasejan na 4.000 hektara. Zbog vrućine u proteklih dvadesetak dana, žetva je počela znatno ranije od predviđenog roka, a na "Zlatici" su za sada zadovoljni rodom.

"Ječam se nalazi u standardu za pivski ječam, proteini su ispod 12, a prvi uzorci pokazuju da su proteini na deset, što je jako dobro. Preliminarni prinosi se kreću negde između sedam i po i osam tona", objašnjava agronom-zaštitar Filip Darijević iz Poljoprivrednog preduzeća "Zlatica".

Ukoliko dozvole vremenske prilike, žetva ječma, zahvaljujući novoj mehanizaciji, mogla bi biti završena ove sedmice.

"To je nekada bilo bez klime, ovo sada je savremeno – muzika, klima, umor se ne oseća kao nekada. Nekada je bilo ručno štelovanje, a sada je sve automatika", kaže kombajner Ljubiša Marković.

Ništa manje nije bitno ni vozilo koje zovu "vatrogasni tenk".

"Tenk i ja smo negde generacija, služimo jedno drugom da žetva prođe kako treba, da se nešto ne zapali, kako kamion tako i traktor sa plugom", napominje vozač Ranko Đelić.

U narednih desetak dana počeće i žetva pšenice, koja je u srednjem Banatu zasejana na 55.000 hektara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи