"Fijat" uložio više od 1,4 milijarde evra u fabriku u Kragujevcu

Direktor fabrike "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu Alesio Leonardi navodi da je "Fijat" do sada investitirao više od 1,4 milijarde evra u fabriku u Kragujevcu.

Počeli su od "zastave 10", preko "punta", do "fijata 500 l" i sada ga proizvode u jednoj od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije u svetu. "Fijat krajsler automobili" u Srbiji je jedan od najvećih izvoznika.

"U novoj fabrici 'Fijat Krajsler automobili' u Kragujevcu već razvijamo digitalnu proizvodnju. Potpuno smo rekonstruisali pogone pa je ovo sada jedna od najmodernijih fijatovih fabrika u svetu. Do sada smo investirali 1,4 milijade evra", objašnjava direktor  fabrike "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu Alesio Leonardi.

Dodaje da Srbija treba da bude više indsutrijalizovana kako bi postigla viši nivo rasta.

"Napravićemo Mapu puta za Srbiju koju ćemo predstaviti Vladi Srbije. Industrija 4.0 sve brže postaje realnost. U našoj fabrici u Kragujevcu počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju naspram fizičkog okruženja", rekao je Leonardi na međunarodnoj konferenciji "Industrija 4.0".

Dodao je da su uključena rešenja bazirana "na analizi podataka, aditivnoj proizvodnji, prediktivnom održavanju i horizontalnoj i vertikalnoj integraciji".

Prema njegovim rečima, konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja velikim procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rešenja i odgovore, stalno učeći sa otvorenošću za inovacije.

Skot: SAD pomažu razvoj naprednog proizvodnog procesa

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot poručio je da američke kompanije razvijaju i primenjuju tehnološke inovacije i da Srbija može da računa na njihovu pomoć.

"Šanse za srpske kompanije koje mogu da primene i razviju nove tehološke mogućnosti su značajne. Ovo je četvrta industrijska revolucija i predstavlja korak napred, fuziju tehnologija. Imamo novo mesto za robote i interakciju sa radnicima, a SAD pomažu razvoj naprednog proizvodnog procesa", napominje Skot.

Automobilska industrija je uvek ogledalo stanja industrije neke zemlje jer se svi tehnološki i poslovni trendovi prvo primene u auto industriji. Zbog toga je i prisustvo "Fijata" u Srbiji od ogromnog značaja, ocenjeno je na naučnom skupu u Kragujevcu koji će poslužiti u izradi nove industrijske politike Srbije koja je jedan od uslova za otvaranje poglavlja 20 na putu ka priključenju Evropskoj Uniji. 

"Fijat Krajsler automobili" Srbija je domaćin drugog dana međunarodne konferencije "Industrija 4. 0", na kojoj su međunarodni i domaći eksperti govorili o mogućnostima istraživanja, razvoja i primene modela "Industrije 4. 0", kao i razvoju inovativnih proizvodnih industrija u Srbiji.

Fabrika "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji World Class Manufacturing i predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru "Fijatove" grupacije širom sveta.

Vlada Srbije i "Fijat "su 2008. potpisali desetogodišnji ugovor koji je predvideo da italijanski Fijat bude vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Fabrika je zvanično otvorena u aprilu 2012. godine.

U fabrici u Kragujevcu se od 4. jula 2012. ekskluzivno proizvodi model "fijat 500L".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво