Razgovori sa CRBC o gradnji Fruškogorskog koridora

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović otvorila je Prvu srpsku konferenciju o javno-privatnom partnerstvu, i poručila da su JPP najbolji vid za privlačenje novih investicija i da su sa kineskom kompanijom CRBC započeti razgovori o gradnji Fruškogorskog koridora putem koncesije.

Reč je o gradnji auto-puta od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru.

Zorana Mihajlović je rekla je da je Srbija danas ekonomski stabilna zemlja i da je pravi trenutak za investitore da ulažu u Srbiju kroz projekte javno-privatnog partnerstva.

"Počinjemo razgovore za Fruškogorski koridor sa CRBC i o koncesiji kao jednom od načina finansiranja. Takođe, postoji velika zainteresovanost za gradnju pruge od beogradskog aerodroma do Novog Beograda i tu razmišljamo o JPP-u. Tu je i projekat nastavka gradnje auto-puta ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara", rekla je Mihajlovićeva.

Navodi da je Vlada Srbije već potpisala ugovor o koncesiji za aerodorm "Nikola Tesla", kao i grad Beograd za sređivanje deponije u Vinči i da bi putem koncesije mogli da se grade i auto-putevi i pruge u našoj zemlji.

"Potpisali smo memorandum sa kineskim partnerima za izradu projektne dokumentacije vredne 50 miliona evra za deonicu Koridora 11 od Požege do Boljara i trenutno kao vlada razmišljamo da je bolje da za ovu deonicu, čija je procenjena vrednost izgradnje oko dve milijarde evra, da ne idemo na kredit", rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje da je za Fruškogorski koridor završena projektna dokumentacija.

"Za Fruškogorski koridor, gde je završena projektna dokumentacija, takođe smo bliži javno-privatnom partnerstvu i ne razmišljamo o kreditu. Među potencijalnim projektima je i izgradnja pruge od Aerodroma 'Nikola Tesla' do Novog Beograda, vredna blizu 20 miliona evra, gde nas takođe očekuje izrada projektne dokumentacije", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, sada imamo stabilan budžet da možemo da pričamo i o većem korišćenju JPP-a za realizaciju projekata, pošto želimo da postanemo još atraktivniji za investitore i da obezbedimo dovoljno novca za ulaganje u razvoj.

"U narednih pet godina 740 miliona evra za 'Nikolu Teslu'"

Navodi da će u okviru koncesije aerodroma "Nikola Tesla" 740 miliona evra biti uloženo u investicije u infrastrukturu u narednih pet godina.

"To bi sam aerodrom morao da uradi u odnosu na svoje poslovanje u narednih pedesetak godina. I to su razlozi zašto se često ide na ovakve načine finansiranja i investicija. To je dobar način, a ne samo krediti i privatizacije", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu smo bili posvećeni stabilizaciji budžeta i to je jedan od razloga zašto je bilo manje javno-privatnih partnerstava ranijih godina, dok na lokalu možda nije bilo znanja za ovakve projekte.

"Sada smo kao država spremni jer smo ekonomski stabilni, imamo jasnu strategiju, zakone usklađene s evropskim i spremni smo da ulazimo u ovakve projekte", rekla je ministarka.

Navodi da je tema javno-privatnih partnerstava važna za budućnost Srbije.

Konferencija je posvećena izazovima u oblasti infrastrukture i pitanjima kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći u rešavanju tih izazova.

Organizator je "TGI Group International", a prisustvovaće – visoki državni predstavnici, preduzetnici, izvođači radova i pružaoci usluga u domenu javno-privatnog partnerstva.

Direktor "TGI Group International"Simeon Comokos je zahvalio potpredsednici vlade i ministarki građevinarstva na učešću na konferenciji i istakao da bi "mnoge vlade u reigonu volele da imaju Zoranu Mihajlović".

Pohvalio je saradnju sa tim ministarstvom i Minisarstvom finansija i izrazio očekivanje da će tako biti nastavljeno u narednom periodu na dobrobit srpske privrede.

"JPP je zaista efikasan način implementacije veoma važnih projekata za društvo", rekao je Comokos ističući da je cilj konferencije da promoviše taj vid saradnje između države i privatnaog sektora".

Zahvalio je svim partnerima konferencije, kao i medijima na podršci i najavio da se za 22. i 23. oktobra priprema važan ekonomski samit u Beogradu.

Naveo je da će danas biti obrađene važne teme, a to su – "Javno-privatno partnerstvo kao efikasan model za projekte javne infrastrukture", "Javno-privatno partnerstvo i investicije u infrastrukturu", "Kako kreirati uspešne JPP projekte", "Finansijske, konsultantske i građevinske usluge za uspešnu implementaciju JPP projekata" i "Najbolje JPP prakse iz Srbije i regiona".

Cilj skupa je da poveže investitore i stručnjake sa svim relevantnim državnim, finansijskim i društvenim stejkolderima.

Govoriće - gradski menadžer Goran Vesić direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju Daniel Berg, direktorka regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Andrijana Jovanović, Adele Paris iz korporacije IFC, kao i direktor za usluge finansijskog savetovanja u Deloitte Srbija Vladimir Bešlagić.

Takođe, obratiće se i partner advokatske kancelarije "Hunton Andrews Kurth" Kirk A. Lovrić, senior partner advokatske kancelarije "Janković Popović Mitić" Jelena Gazivoda, predsednik Društva procenitelja Srbije Nebojša Nešovanović, menadžer internacionalnog razvoja u kompaniji "Bouygues Travaux Publics" Mirko Medić i mnogi drugi.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom – Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Ministarstva finansija i Društva procenitelja Srbije, a podržale su je Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica grupacije Svetske banke, kompanija "Deloitte Srbija", kao i advokatske kancelarije – Janković Popović Mitić, "Hunton Andrews Kurth" iz Londona, Miroslav Stojanović u saradnji sa "Wolf Theis" i kompanija "Cestra".

Medijski partner je novinska agencija Tanjug.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво