Kakav partner je potreban Petrohemiji i MSK?

Vlada planira da do kraja godine reši problem RTB "Bora", PKB-a i Petrohemijskog kompleksa. Za njihovu prodaju se pripremaju tenderi, a za kikindski MSK sa 535 zaposlenih, poziv zainteresovanim investitorima otvoren je do 10. avgusta.

Za Metanolsko-sirćetni kompleks, za pola godine raspisan je drugi javni poziv. Do polovine avgusta znaće se ima li prijavljenih – a mogu da se prijave kompanije koje se bave hemikalijama i imaju najmanje 150 miliona evra prihoda.

Kako RTS saznaje, ima zainteresovanih iz Nemačake, Japana i Turske.

Tekuće poslovanje MSK je pozitivno, ali im je problem skup gas – njihova osnovna sirovina.

"Najbolji partner za MSK bi bio onaj koji bi nastavio proizvodnju jer očigledno oni mogu da prođu na svetskom tržištu. Devedeset pet odsto proizvedenog metanola se izvozi, kao i 98 odsto sirćetne kiseline, i to uglavnom u Evropsku uniju", istakao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS-a.

Ekonomista Vladimir Krulj smatra da je neophodan partner koji će omogućiti nižu cenu gasa s jedne strane, a s druge strane da ima iskustvo ne samo kada je u pitanju plasiranje proizvoda, već i kada je u pitanju tehnologija. Samim tim dobiće se konkurentna poziciju na tržištu, naveo je Krulj.

I Petrohemija se priprema za privatizaciju. Ta pančevačka fabrika, očišćena od starih dugova, već četvrtu godinu posluje pozitivno. Ima 1.400 zaposlenih i treba im strateški partner koji će ulagati u pogone i širiti proizvodnju.

"To su kapaciteti koji ne mogu biti mali. Tu važi ekonomija skale – što je veći kapacitet i proizvodnja je profitabilnija. Ono što je kod naše Petrohemije specifično jeste da je Petrohemija izvozno orijentisana, što znači da ona toliko i ne zavisi od domaćeg tržišta", objašnjava profesor Tehnološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Orlović.

O privatizaciji Petrohemije, Vlada razgovara sa Rusima i Azerbejdžancima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво