Markione: "Fijat" ostaje u Srbiji

Proizvodnja "fijata 500L" će se nastaviti u Srbiji, izjavio je izvršni direktor kompanije "Fijat Krajsler automobili" (FCA) Serđo Markione.

Kako prenosi italijanski portal Autoblog, Markione je rekao i da je "fijat 500" idealan model da postane "100 odsto električni model za Evropu".

"'Fijat 500' je idealno vozilo za potpuno električno rešenje. Planiramo da iskoristimo ikonski status ovog automobila i na njega primenimo zelenu tehnologiju, proširujući opseg modela", izjavio je Markione.

Dodao je da će modeli 500H i 500L dobiti hibridne motore.

Markione je, predstavljajući petogodišnju poslovnu strategiju FCA, najavio niz poteza, među kojima je najava lansiranja 'fijata pande' na električni pogon, povratak modela '500 đardinijera'" i povećanje proizvodnje premijum modela u Italiji.

Najavio je selidu proizvodnje "pande" iz Italije u Poljsku i veću posvećenost novim modelima "Fijatovih" marki "maserati" i "alfa romeo".

"Kao poseban uspeh grupacije, direktor Serđo Markione prvo je naveo podatak da će do kraja juna biti izmireni svi dugovi 'Fijat-Krajslera'", prenela je dopisnica RTS-a iz Rima Marinela Ražnatović.

Poslovna strategija se odnosi na period od 2018. do 2022. godine i predstavlja veliko finale za Markionea, koji je 14 godina proveo na čelu "Fijata".

"Veća uposlenost za veću zaradu i bolje uslove rada"

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Marković smatra da bi kompanija trebalo da radi još neki proizvod. 

"Samim tim, veća uposlenost kapaciteta bi dovela do veće zarade, i boljih uslova rada za zaposlene u kompaniji u Kragujevcu", rekao je Marković.

"Fijat 500L", šestu godinu zaredom, najprodavaniji je automobil B segmenta u Evropi.

Dodatni gas, fabrika u Kragujevcu dobila je pre godinu dana, početkom proizvodnje, novog redizajniranog modela.

Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Kragujevac, navodi da "Fijatova" fabrika učestvuje u izvozu Šumadije i Pomoravlja sa 54 procenta, a u izvozu grada Kragujevca sa čak 82 procenta.

"Naravno, fabrika je i najveći izvoznik i zamajac razvoja privrede Srbije", ističe Lučić.

U fabriku u Kragujevcu, uloženo je oko 1,3 milijarde evra. Do sada je proizvedeno više od 500.000 velikih fića. 

Ranije je premijerka Ana Brnabić izjavila da će uskoro razgovarati sa predstavnicima "Fijata", kao i da sve ukazuje na to da će ta kompanija ostati u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво