Više od milion turista prošle godine u Beogradu

Tokom leta i rane jeseni u Beogradu će biti održano 600 manifestacija na otvorenom. Podaci pokazuju da se broj turista konstantno povećava treću godinu zaredom. Prošle godine bilo je više od milion turista koji su posetili glavni grad, naveo je v. d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Iako Beograd, kao i druge velike evropske destinacije nema svoju sezonu, Miodrag Popović kaže da broj turista jeste u određenoj meri veći u periodu od aprila do kraja oktobra.

"Prošlu godinu smo završili sa više od milion gostiju i oko dva miliona noćenja. Radimo ponovo na izmenama i dopunama zakona o turizmu, a jedan od razloga je što po nekim procenama između 30 i 40 odsto gostiju koji dođu u Beograd nisu vidljivi u zvaničnim tokovima, tako da je broj koji mi imamo za toliko procenata veći", kaže Popović za Tanjug.

Procenjuje se da će do kraja 2018. godine broj turista u Beogradu biti veći za najmanje 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a Popović objašnjava da je takvom rezultatu doprineo veliki broj manifestacija, kao i povećana vidljivost i izgradnja imidža.

"Imali smo početkom 2014. godine 67 hotela, sada ih je 104 i biće ih otvoreno još tokom ove godine. Kada su veliki događaji, poput skorašnjeg Fajnal fora, uvek se pokaže da fali mesta", kaže Popović.

Ističe da je Fajnal for u Beogradu protekao bez ijednog incidenta, kao i da se Beograd prijavio za domaćina tog sportskog takmičenja i za 2020. godinu.

"Nema više predrasuda vezanih za Beograd"

Beograd više nije destinacija koju treba "otkriti" kao pre tri, četiri godine, nastavlja Popović, već je sada već poznata evropska destinacija za koju se kaže da je "novi Berlin", "low budget (niskobudžetni) Njujork"...

"Danas je to grad manifestacija, sa boljom infrastrukturom i bogatom istorijom i kulturom. Imamo sada MSU, a uskoro i Narodni muzej, tako da sve to utiče na ponudu", navodi Popović.

Dodaje da nema više predrasuda vezanih za Beograd - one teže, o bezbednosti, stvar su prošlosti, a one skorije, o gradu "lake zabave", polako ruši sve bolja kulturna ponuda grada.

Kaže da se sada o Beogradu u inostranstvu mnogo više zna i govori.

"Za poslednje dve godine o Beogradu je bilo između 15.000 i 20.000 objava u stranim medijima i sve su to pozitivni članci, tako da nema mesta za stereotipe", ističe Popović.

"Mnogo se očekuje od koncesije aerodroma"

Naravno, postoji prostor za napredak, a Beograd nije još ni na pola puta ostvarivanja svog punog kapaciteta u turizmu, smatra Popović.

Dodaje da se mnogo očekuje od koncesije aerodroma "Nikola Tesla", koja bi trebalo da donese nove letove i nove turiste.

Kada se govori o zemljama čiji stanovnici najčešće posećuju prestonicu, najbrojniji su i dalje turisti iz regiona, ali i iz Turske, Grčke, Izraela.

Nova tržišta u razvoju su kinesko, japansko, južnokorejsko, a ima i sve više gostiju iz Irana, navodi Popović.

"Na to utiče i politika koja se vodi i ukidanje viza. Ovo je jedna od najbezbednijih i najgostoprimljivijih zemalja u regionu i Evropi, ljudi se osećaju poželjno i bezbedno", kaže Popović.

Zaključuje da je krajnji cilj da Beograd postane velika turistička destinacija kome za privlačenje gostiju neće trebati ništa više od imena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара