Kakvi uslovi čekaju investitore u Pirotu?

Jedna od najboljih privatizacija u Srbiji bila je prodaja pirotskog "Tigra" francuskom "Mišlenu". "Mišlen" je u proizvodnju pneumatika uložio 250 miliona, "Tigar Tajers" postao treći izvoznik u Srbiji, a Pirot dobio nekoliko preduzeća koja rade upravo za "Tigar".

Otkako je propala fabrika metalnih delova "Budućnost" iz Bele Palanke, Blagoje Manić je nekoliko godina bio bez stalnog zaposlenja. Novu šansu dobio je u kompaniji "ŽLB-Sulije".

"Evo, četiri godine sam već ovde i zadovoljan sam. Uslovi za rad su solidni. Najbolje se osećam kad radim u svojoj struci", kaže Blagoje.

Francuska kompanija ŽLB prošle godine otvorila je novi pogon u Pirotu, jer planira proširenje proizvodnje. Šansu dobijaju mladi radnici.

"Krenuo sam kao programer i operater na mašini. Pre nekih mesec dana sam počeo da radim programiranje", kaže Miloš Panić.

"Počinjemo da radimo delove za izvoz, za kupce u inostranstvu i zbog toga je došlo do proširenja kapaciteta. To je samo početak naših planova ovde", ističe Dušan Popović, direktor proizvodnje u "ŽLB-Sulijeu".

Prema podacima Privredne komore, kompanije iz Francuske u Srbiji zapošljavaju više od 11.000 radnika.

"Naša je želja da francuske kompanije investiraju u Srbiji i da zadrže odlične odnose koje imaju sa republičkim i lokalnim vlastima. Zajedno radimo na tome da se te investicije dalje povećavaju i razvijaju", kaže Frederik Mondolini, ambasador Francuske u Srbiji.

U gradskoj upravi ističu da i domaći i strani investitori mogu da očekuju njihovu podršku.

"Kod nas postoji odluka da je za izgradnju proizvodnih pogona investitor oslobođen svih dažbina, što se tiče lokalne administracije, ali i što se tiče javnih preduzeća. I ne samo tokom izgradnje, već i tokom eksploatacije u prvih pet godina plaćaju polovinu komunalnih usluga u odnosu na uobičajenu cenu", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Zahvaljujući novim investicijama, u Pirotu je broj nezaposlenih smanjen za 15 odsto, a zarada je veća od republičkog proseka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи