U prvom kvartalu više od 600 miliona evra stranih investicija

Srbija je u prvom kvartalu ove godine imala direktne strane investicije vredne više od 600 miliona evra, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je podsetila da je Srbija prošle godine imala 2,6 milijardi evra stranih direktnih investicija i to bez velikih privatizacija, što je, kaže, bio najbolji rezultat u istoriji.

Brnabićeva je otvorila trodnevni poslovni forum "Francuska – Balkan", koji će okupiti više od 400 učesnika iz Francuske, Srbije i zemalja u regionu, poručivši da zemlje regiona moraju da se povežu i rade zajedno kako bi privukle investicije i obezbedile bolji život za sve građane.

"Zato je važna politička stabilnost u regionu i stvaranje jedinstvenog ekonomskog područja, kao i uklanjanje necarinskih barijera", rekla je Brnabićeva.

Treći poslovni forum "Francuska – Balkan" je organizovan sa ciljem da se kompanijama predstave mogućnosti ulaganja i poslovanja u regionu Balkana, a preduzeća će kroz B2B sastanke moći da pronađu partnere i ostvare važne poslovne kontakte.

"Trudimo se da napravimo najbolje poslovno okruženje u ovom delu Evrope i da ponudimo najbolje uslove. Srbija ima stabilne i predvidive finansije, kao suficit u budžetu. Radimo na reformi obrazovanja, reformišemo javnu upravu i prepremamo se za poslove budućnosti", naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da je forum izuzetna prilika za produbljivanje saradnje Balkana i Francuske navodeći da tako jačaju i međusobni odnosi između zemalja u regionu.

Kako je rekla, Srbija i Francuska imaju veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje, s obzirom na to da ukupni odnosi dve države jačaju svakodnevno.

Povećan izvoz u Francusku 

Navela je da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Francuske prošle godine dostigla vrednost od milijardu evra, što je za 12 odsto više nego 2016. godine, te da je Srbija povećala izvoz u Francusku za 17 odsto.

"Svi poslovni putevi na Balkanu danas vode u Beograd", rekla je Brnabićeva istakavši da je velika čast i privilegija što se forum održava u našoj zemlji.

Podsetila je da su francuske kompanije među prvima ulagale u našu zemlju, kao i da su u poslednjih sedam godina njihove investicije iznosile više od 800 miliona evra.

Francuske kompanije prisutne su širom Srbije, od Pirota do Rume, a posebno su važne francuske investicije "Šnajder elektrika" u razvojni centar u Novom Sadu, kao i potpisivanje koncesionog ugovora sa francuskim "Vansijem" na 25 godina, čija je vrednost oko 1,5 milijardi evra, navela je Brnabićeva.

Takođe, jedna od velikih investicija je i javno-privatno partnerstvo za sređivanje deponije u Vinči kod Beograda sa francusko-japanskom kompanijom "Suez-Itoču".

Brnabićeva je primetila da bi ceo region mogao da ostvari mnogo veću saradnju sa Francuskom putem javno-privatnih partnerstava.

Vladavina prava među prioritetima 

Navela je da Srbija radi i na jačanju vladavine prava, ističući da je to jedan od prioriteta i u oblasti ekonomije, pošto je investitorima potrebna pravna sigurnost i predvidivost poslovanja.

Srbija je prethodnih godina napredovala za oko 50 mesta na Duing biznis listi Svetske banke, a prema Fajnenšel tajmsu, prva je u regionu po grinfild investicijama, rekla je Brnabićeva, te poručila da će Vlada Srbije uvek biti pouzdan partner stranim investitorima, kojima će vrata uvek biti otvorena.

U Srbiju su došli predstavnici oko 60 francuskih kompanija, a zakazano je ukupno oko 550 poslovnih sastanaka.

Forum organizuju Francuska državna agencija za promociju investicija i izvoza, Ambasada Francuske u Srbiji, Savez spoljnotrgovinskih savetnika Francuske i Francusko-srpska privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kao i privredne komore i razvojne agencije u regionu.

Poslovni forum Francuska – Balkan će pokriti sve najperspektivnije privredne sektore, poput infrastrukture i saobraćaja, energetske efikasnosti i prerade otpada, agroindustrije, novih informacionih i komunikacionih tehnologija, turizma i hotelijerstva.

Na forumu će biti održana dva panela, jedan na temu uspešnih primera poslovanja francuskih preduzeća u Srbiji, a drugi na temu dostupnih fondova za investicije u zemljama Balkana.

Takođe biće održano šest okruglih stolova na kojima će se govoriti o poljoprivredi, automobilskoj industriji, infrastrukturnim projektima i zaštiti životne sredine, energetskom sektoru, digitalnim tehnologijama i investicijama.

Među privrednicima na forumu je i Frederik Mulin, koji je 2009. došao u Novi Sad i otvorio firmu u sektoru poljoprivrede. 

"Započeo sam sa dvoje kolega, ta firma se razvila, u međuvremenu sam našao drugare i upoznao svoju devojku", ističe Mulin.

Šansu za posao, francuske kompanije u Srbiji videle su odavno. Među prvima su ulagale posle promena 2000. godine. U prethodnih sedam godina uložile su 800 miliona evra.

"Dobra vest u francusko-srpskim odnosima su koncesija za Aerodrom 'Nikola Tesla' data francuskoj kompaniji i projekat postrojenja za preradu otpada u Vinči. Moram reći u ime francuske vlade da je poverenje među vladama na najvišem nivou", ističe Alan Rišar, savetnik francuskog ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju na Balkanu.

Pretočeno u brojke, prošle godine sa Francuskom smo razmenili robu vrednu gotovo milijardu evra.

"Mi možemo reći da smo zadovoljni, ali taj put prema zadovoljstvu nije jednostavan, ima puno teških dešavanja, ono što je najteže u Srbiji je rizik nenaplate i nedostatka obrtnih sredstava u sistemu", kaže Frederik Mulin.

Da bi bilo više posla, poslovni svet iz Francuske, treće privrede u EU, nabraja tri pretpostavke.

"Moramo balkanske zemlje da učinimo vidljivim za francuske kompanije. Moramo da promenimo imidž Balkana u Francuskoj i Francuske na Balkanu. I treće, moramo da promovišemo Balkan kao celinu sa različitim ekonomijama koje su komplementarne", ističe Frederik Rosi iz "Business France".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи