Počinje izgradnja rudnika kod Bora, posao za 2.000 radnika

Za nekoliko dana trebalo bi da počne gradnja novog rudnik bakra i zlata kod Bora. Prethodnih 14 godina kanadski investitor je istraživao nalazište koje se smatra jednim od najbogatijih u svetu. Ulažu milijardu i po dolara, a za Bor i istočnu Srbiju još je važnije to što će u naredne četiri godine tu biti posla za dve hiljade radnika. Biće otkupljeno još 400 hektara zemlje.

Zbog gradnje rudnika, do sada je otkupljeno oko 600 hektara zemlje, najviše u selima Metovnica, Brestovac i Slatina. Cena je dva puta menjana. Sada je 80 do 100 dinara po kvadratu.

Boban Milojković iz Slatine smatra da je ponuđena cena veoma niska. "Lokalna samouprava je u prošlog puta podigla cenu za određeni procenat, ali su one i dalje niske s obzirom na to da se radi o ležištu koje je možda jedno od bogatijih u svetu", dodaje Milojković.

Menadžer komunikacija kompanije "Rakita" Darko Stojadinović kaže da će oni kupovati još zemlje.

"Ono što nas očekuje da bismo realizovali svoje planove negde je oko 300 do 400 hektara. U takvom postupku uvek će biti ljudi koji smatraju da njihova zemlja vredi više. Poštujemo sve u takvom dijalogu", navodi Stojadinović.

Investitor kaže da se svaka korekcija cene zemljišta primenjuje i retroaktivno, tako da će svi prodavci dobiti istu cenu. Meštani Slatine, međutim, strepe iz drugog razloga. Oni već imaju posledice stogodišnjeg rudarenja – Borsku reku bez života i jalovište.

"Jesam pristalica da se otvori rudnik, ali se plašim kao i drugi meštani da će rudarenje da nam donese neko novo zagađenje", smatra Vojkan Pavlović iz Slatine.

Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić kaže da je opšti interes da Bor dobije novi rudnik.

"Opšti interes jeste da opština Bor u narednom periodu dobije novi rudnik, da sugrađani ili građani opštine Bor koji su pod direktnim uticajem rudnika budu zadovoljni", naglašava Milikić.

Nakon što su mašine za geološka istraživanja obavile svoj deo posla, za nekoliko dana treba da počnu radovi na izgradnji rudnika zlata.

Projektom je predviđena izgradnja hodnika dugih čak 22 kilometra. Istraživanja su pokazala da za 15 godina u rudniku može da se proizvede milion tona bakra i čak 2,2 miliona unci zlata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво