Pretpostavke za masovniji dolazak nemačkih preduzeća

U posetu Srbiji došla je delegacija Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose Nemačke, u kojoj su predstavnici "Erbasa", "Nokije", "Mesera", "Dojče telekoma". Ovo je treća visoka delegacija privrednika iz Nemačke od početka godine. Predvodi je Mihael Harms, a oni će sa našim zvaničnicima razgovarati o stvaranju pretpostavki za masovniji dolazak, ne samo globalnih već i nemačkih malih i srednjih preduzeća.

Do pre dve godine, Nemci su ovde zapošljavali oko 20.000 radnika. Sada 45.000, a za kratko vreme obećavaju još 5.000 novih radnih mesta.

"U poslednje vreme, primetili smo nedostatak kvalitetnijih radnika, majstora. Spremni smo na veća ulaganja, ali je taj nedostatak vidljiv i o tome ćemo razgovarati s premijerkom", kaže direktor nemačkog Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose Mihael Harms.

"Bitne su privredne reforme i tesno sarađujemo sa vladom na tim pitanjima. Znate da dajemo veliku podršku evropskim integracijama Srbije, ali isto tako važne su reforme iz oblasti pravosuđa, sprečavanja korupcije. To je dobro ne samo za građane već i za investitore i šire poslove", smatra ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Rajko Mandić iz "Feniks farme" izjavio je da je ta firma investirala 80 miliona evra i zaposlila 2.000 ljudi. Slično je i u "Hemofarmu".

"Mi smo ovde sa misijom i da kreiramo radna mesta u Srbiji i to kvalitetna. 'Štada' je ovde 12 godina. Investirali smo 300 miliona evra i mislim da smo primer dobre privatizacije i poželjnog partnera vaše ekonomije", kaže generalni direktor "Hemofarma" i potpredsednik "Štada grupe" za jugoistočcnu Evropu Ronald Zeliger.

Nemačko-srpska privredna komora ima 450 članova i u njoj se ostvaruje oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво