Ekonomisti: Novog ministra finansija čeka "vruća" fotelja

Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista Srbije i Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta procenjuju da novog ministra finansija čeka vruća fotelja, i poručuju da će Siniša Mali, ako dobije mandat od poslanika, morati da prođe između "Scile i Haribde" kako bi se sačuvala fiskalna ravnoteža i dovršile reforme, ali i proces restrukturiranja javnog sektora i državnih preduzeća.

"U pitanju je 'hod na dve noge' – održavanje makroekonomske ravnoteže sa jedne strane i restrukturiranje privrede sa druge stane iz ugla finansijske perspektive", rekao je Tanjugu ekonomista Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista Srbije.

Prema njegovim rečima, najteži problem biće restrukturiranje javnog sektora i preduzeća, ali i privatizacija ili terminacija preduzeća u vlaništvu države koja nemaju dobre ekonomske performanse i predstavljaju opterećenje za budžet.

Navodi da budućeg ministra finansija čeka puno posla, ali da sa jasnom vizijom razvoja i agilnošću to može da se ostvari u narednom periodu.

Podseća da je Srbija imala značajne rezultate na planu fiskalne konsolidacije, kao i da je to peti program od vremena (predsednice SIV-a SFRJ) Milke Planinc, koji je u potpunosti ostvario ciljeve za razliku od prethodnih programa.

"Glavni cilj je bio da se uspostavi fiskalna konsolidacija, odnosno ravnoteža poreskih prihoda i rashoda i uz taj cilj ide smanjenje zaduženja i rast kreditnog rejtinga i povećanje zaposlenosti, kao i opšte privredne aktivnosti i drugo. Prema tome, novi mistar finansija treba da nastavi sa otklanjanjem strukturnih nestabilnosti koje naša privreda ima iz devedesetih godina prošlog veka", objašnjava Đuričin.

Ističe da je Srbija kao država odgovorna i prema međunarodnim finansijskim organizacijama koje nam pomažu u restrukturiranju i na putu privrednom opravka.

Napominje da je naš javni dug još relativno visok i da bi ga trebalo spustiti na nivo od 50 odsto BDP-a.

"Pred potpisivanjem je sa MMF-om, pošto se novi ministar izabere, novi sporazum koji treba da važi od avgusta do januara 2021, gde su veoma precizno definisani kvantitativni, indikativni i drugi reformski ciljevi koje vlada u domenu makroekonmskih politika treba da sprovede", navodi Đuričin.

Podseća da je Ministarstvo finansija odgovorno za fiskalnu politiku i sistem zajedno sa NBS i da je ove godine, na primer, predviđeno da deficit trgovinskog bilansa bude nešto ispod šest procenata, a da je cilj u skladu sa MMF-om da bude ispod pet odsto.

Đuričin je rekao da, takođe, treba povećati i nivo domaćih investicija, optimizovati poreski sistem restrukturiranjem i digitalizacijom, ali i promeniti određene poreske oblike u pravcu stimulisanja investicija i zaposlenosti.

"U pitanju su mere poput uvođenja progresivne amortizacije, oslobođenja od plaćanja poreza u slučaju reinvestiranja profita i druge. Sve su to aktivnosti ministra finansija koji treba da obezbedi fiskalnu ravnotežu, a sa druge strane da ostvari reformske ciljeve, a cilj je reformsko restrukturiranje, da prođe između 'Scile i Haribde', kako bi zemlja u narednom periodu smanjila dug na ispod 50 odsto BDP-a", naveo je Đurčin.

"Novog ministra finansija čekaju 'vruće teme i velika odgovornost'"

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta je rekao Tanjugu da novog ministra finansija čekaju "vruće teme i velika odgovornost", ali da to sigurno nije nešto sa čim se budući ministar nije već suočavao u prošlosti.

Ističe da je Ministarstvo finansija najodogovornije ministarstvo u vladi, jer preuzima veliku obavezu i odgovornost, kao i da je u prethodnih nekoliko godina Ministarstvo finansija akcenat stavljalo na stabilizacionu funkciju, dok će u narednim godinama gotovo izvesno težište prebaciti ka razvoju.

"Mislim da će posao budućeg ministra biti usmeren ka mnogo efikasnijoj utilizaciji državne imovine. Ministarstvo finansija u ime države upravlja državnom imovinom i to mora da se radi na efikasniji način. Moraće efikasnije da se upravlja državnim investicijama, kapitalni izdaci rastu što je dobro, ali mi se čini da njihova efikasnost nije dovoljna kako bi u doglednoj budućnosti obezbedili Srbiji održive visoke stope rasta", objasnio je Nikolić.

Naglasio je da pod efikasnijim upravljanjem državnom imovinom podrazumeva rešavanje ''rak rane'' naše ekonomije, to jest javnih preduzeća.

Navodi da je upravljanje velikim sistemima poboljšano, ali da može još puno toga da se uradi, kao i na poboljšanju rada poreske uprave koja je nadležna za suzbijanje sive ekonomije, a sve kako bi se iznedrile više stope privrednog rasta.

"Poslednjih godina za vreme ministra Vujovića učinjene su važne pozitivne stvari –neuopredivo je bolja koordinacija sa NBS kao nosiocem monetarne politike i postoji usaglašenost, što je veoma važno za poslovni ambijent i ekonomskui politiku. Nadam se da će novi ministar finansija nastaviti da ima korektan odnos sa centralnolm bankom", ističe Nikolić.

Podseća da je napravljen veliki iskorak dovođenje javnih finansija u red i postizanjem stabilnog makroekonmskog okvira.

"Verovatno će u narednom periodu ministarstvo biti fokusirano da pruži veći doprinos rastu BDP-a, nastavi da stabilizuje javne finansije i obezbeđuje visoku likvidnost države i sa razduživanjem", navodi Nikolić.

Dodaje da novog ministra svakako zatiču dogovori oko novog aranžzmana sa MMF-om, ali da ćemo tek videti u kom obliku i da li će ga uopšte biti.

Smatra da nije nužno da Srbija u ovom trenutku napravi aranžman sa MMF-om, kao i da i sam Fond nema nekog velikog iskustva u tim vidovima aranžmana koji trenutno usaglašava sa Srbijom - savetodavni "čuvarkuća".

"Nema ni od strane Fonda potpune saglasnosti ili jasnog stava kako taj aranžman sastaviti i oko čega napraviti neku čvršću saradnju sa Srbijom. Imali jako dobro iskustvo u saradnji sa MMF-om, ali ovaj aranžman neće biti takav pošto nije finansijski, nije tako striktno usmeren ka nekom finansijskom i fiskalnom nadzoru kao prethodni, već treba da omogući osnovu za dostizanje bržih stopa rasta", dodao je Nikolić.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво